Сунак лобира Уолъс за шеф на НАТО

Британският министър-председател Риши Сунак, преди пътуването си до САЩ тази седмица, засили спекулациите, че иска съюзниците от НАТО да подкрепят неговия министър на отбраната Бен Уолъс за следващ ръководител на алианса, предава АФП.


Уолъс, бивш капитан от британската армия, е смятан за водещ претендент да замени Йенс Столтенберг, който ще се оттегли като генерален секретар на НАТО през октомври след два мандата.

Съобщава се, че по време на посещението си във Вашингтон в сряда и четвъртък Сунак ще лобира лично пред президента на САЩ Джо Байдън да подкрепи Уолъс за поста.

Съединените щати са доминиращата сила в 31-членния военен алианс и тяхната подкрепа е от решаващо значение за този, който ще заеме ръководния пост.

Запитан дали ще настоява във Вашингтон за назначаването на Уолъс, Сунак не отговори директно, но засипа с похвали 53-годишния си колега от кабинета.

"Бен върши фантастична работа. Той е чудесен министър на отбраната", каза той пред репортери, като отбеляза, че разговорите около ролята в НАТО "се водят между лидерите".

"Бен е широко уважаван сред колегите си по света", добави той, преди да опише подробно важната роля на Великобритания във военния алианс.

Уолъс пътува много като министър на отбраната и се радва на лесен контакт в публичното пространство с представители на САЩ, след като пое важна роля в отговор на войната в Украйна.

Миналия месец той изглежда прояви интерес към поста в НАТО, като заяви пред германската информационна агенция ДПА, че това е "работа, която бих искал".

Смята се, че министър-председателят на Дания Мете Фредериксен - която се среща с Байдън във Вашингтон в понеделник - също участва в надпреварата и ако бъде избрана, ще стане първата жена начело на НАТО.

Но източноевропейските страни никога не са били представени на най-високия пост и лобират за това някой от тях да поеме кормилото на НАТО. /БГНЕС