Сунак: Готови сме да се борим с незаконното преминаване на Ламанша

Риши Сунак заяви, че е "готов да се бори" за въвеждането на ново законодателство, което да предотврати преминаването на мигранти през Ламанша с малки лодки, за да достигнат до Обединеното кралство.

Премиерът заяви, че е уверен, че правителството ще спечели всички правни битки за "тежките, но необходими и справедливи" мерки, предаде Би Би Си.

Лейбъристите заявиха, че последните планове на торите приличат на "ден на земята" и са "измама".

Не само депутатите от опозицията разкритикуваха плановете. Агенцията на ООН за бежанците, ВКБООН, заяви, че предложеното законодателство е равносилно на "забрана за предоставяне на убежище".

Застанал зад трибуна, украсена с лозунга "спрете лодките", г-н Сунак потвърди, че планираният нов закон, според който нелегалните мигранти ще бъдат депортирани "в рамките на седмици", ще се прилага със задна дата за всички, които пристигат в Обединеното кралство нелегално от днес нататък.

Той заяви, че знае, че ще има дебат относно строгостта на Закона за незаконната миграция, но правителството е опитало "всички други начини" за предотвратяване на преминаването на границата и те не са дали резултат.

Макар да призна, че това е "сложен проблем", който не може да бъде решен с един-единствен "сребърен куршум", той заяви, че нямаше да стои на тази позиция, ако не смяташе, че може да постигне резултати.

Миналата година повече от 45 000 души влязоха в Обединеното кралство чрез пресичане на Ламанша, което е с около 300 повече от 2018 г.

Правителството смята, че спирането на малките лодки е ключов въпрос за избирателите и Сунак го е превърнал в един от петте си основни приоритета.

Говорейки в Камарата на общините, министърът на вътрешните работи в сянка Ивет Купър заяви, че са необходими сериозни действия за спиране на преминаването на малки лодки, но заяви, че плановете на правителството рискуват "да влошат хаоса".

Депутатите от опозицията атакуваха законодателството един след друг, като някои от тях заявиха, че то е незаконно, а други предположиха, че няма да работи на практика.

Депутатите тори обаче подкрепиха своя вътрешен министър, като се редуваха да приветстват стъпката, а г-жа Брейвърман отвърна, че лидерът на лейбъристите сър Стармър "не иска да спре лодките".

В писмо до депутатите г-жа Брейвърман заяви, че има "повече от 50% вероятност" законодателството да е несъвместимо с Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ).

Но на пресконференция на Даунинг стрийт Сунак заяви, че според него няма да е необходимо Обединеното кралство да напусне ЕКПЧ, и заяви, че правителството смята, че действа в съответствие с нея и "изпълнява международните си задължения".

Той добави, че възпиращият ефект на новото законодателство може да бъде "доста силен и бързо".

Лицата, изведени от Обединеното кралство според новия закон, няма да могат да се завърнат или да поискат британско гражданство в бъдеще./БГНЕС

Лондон / Великобритания