Стрелец в САЩ уби 6 души в бившето си училище при планирана атака

Тежко въоръжен бивш ученик уби три малки деца и трима служители в частно начално училище в Нешвил, което изглеждаше внимателно планирано, преди да бъде застрелян от полицията, предаде АФП.

Началникът на полицията Джон Дрейк назовава заподозряната като Одри Хейл - 28-годишна жена, която според полицейския служител се идентифицира като транссексуална.

Хейл е имала карти на училището, оставила е манифест и е била "подготвена за конфронтация с органите на реда", заяви полицейският началник пред репортери.

Въоръжена с поне два автомата и пистолет, Хейл е влязла в училището "Christian Covenant" от страничен вход. Твърди се, че е стреляла през вратата - според полицията е произвела множество изстрели, докато е напредвала през сградата.

Те заявиха, че полицаите са били на мястото на инцидента в рамките на около 15 минути след получаването на първото спешно обаждане около 10:00 ч. (15:00 ч. по Гринуич).

Полицията идентифицира шестте жертви и заяви, че едно от трите деца е било на осем години, а две - на девет, докато убитите възрастни са били на възраст от 60 до 61 години.

Телевизионни кадри показаха малки деца, които се държат за ръце, докато се евакуират от училището, а една разтърсваща снимка показа дете, което ридае през прозореца на жълтия си училищен автобус, докато той се отдалечава от мястото на престъплението.

Ейвъри Мирик разказва, че майка ѝ, учителка в детската градина в "Covenant", се е скрила, когато в училището са проехтели изстрели.

"Тя каза, че се е скрила в гардероба, че навсякъде се стреля и че евентуално са се опитали да влязат в стаята ѝ, и че просто ни обича", казва Мирик пред телевизия WSMV4, местен филиал на NBC.

Когато чула, че майка ѝ е в безопасност, това ѝ донесло "огромно облекчение".

"Но знаете ли, все още ви боли за хората там, които може да не получат това обаждане", каза тя.

Стрелбите в училища са тревожно често срещани в САЩ, където през последните години рязко се увеличи разпространението на огнестрелни оръжия.

Президентът Джо Байдън определи последната стрелба като "отвратителна" и заяви, че насилието с огнестрелни оръжия разкъсва "душата" на нацията. Той призова Конгреса да приеме забрана на „щурмовите“ оръжията, които обикновено се използват при масови стрелби.

"Това разкъсва нашите общности, разкъсва душата на тази нация, разкъсва самата душа на нацията", каза той.

В САЩ терминът „щурмови“ оръжия (assault weapons) е много обширен и не е ясно дефинират. Обикновено в американските медии и общество този термин се подразбира като дългоцевно нарезно оръжие, което има автоматична или полуавтоматична стрелба. Понякога и картечните пистолети с голям капацитет на пълнителите могат да спаднат към тази категория.

Американска епидемия

Училището "Covenant" е частно презвитерианско учебно заведение с малко над 200 ученици от предучилищна до приблизително 12-годишна възраст.

Местният вестник „The Tennessean“ цитира говорител на полицията, според когото заподозряната Хейл, бивш ученик в училището, сега е илюстратор и графичен дизайнер, която използва местоименията той/тя. Първоначално полицията я е идентифицирала по рождената ѝ полова принадлежност.

Дрейк заяви, че разследващите работят по евентуален мотив, но каза, че той "не е потвърден".

Запитан дали половата идентичност на Хейл може да е била фактор, Дрейк каза: "Има някаква теория за това, проучваме всички версии."

Стрелецът, който уби шестима души, включително три деца, в училище в Нашвил, е планирал да атакува няколко различни места, заяви началникът на полицията в американския град, предаде АФП.

Заподозреният е оставил манифест, в който "се посочва, че е щяло да има стрелби на няколко места и училището е било едно от тях", заяви началникът на полицията в Нашвил Джон Дрейк в интервю за NBC. Той добави, че служителите са открили и карта на училището, в която подробно са описани местата за наблюдение и влизане в него. /БГНЕС

Тагове: