Столтенберг: Турция да пусне Швеция в НАТО, Русия разделя Балканите

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг застана твърдо зад кандидатурата на Швеция в НАТО и призова Турция и Унгария да одобрят кандидатурата по-скоро. Той също така обвини Русия, че внася разделение на Балканите.

"Швеция изпълни обещаното и сега е време Турция да финализира процеса на присъединяване", каза Столтенберг. "Не е тайна, че бих искал да видя по-голяма бързина в процеса на ратификация. Казвал съм го многократно. Разчитам на Турция и Унгария", добави той.

„Видяхме сериозно насилие в Северно Косово, сепаратистка реторика в Босна и Херцеговина и злонамерени усилия, включително от Русия", допълни Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел.

Той заяви, че срещата на външните министри на страните членки на НАТО ще обърне специално внимание на Западните Балкани и отношенията между Косово и Сърбия.

Генералният секретар обяви, че заедно с върховния представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Жозеп Борел ще проучат възможностите за укрепване на стабилността в региона.

"НАТО вече разположи хиляди допълнителни войници към Косово. Ние също обмисляме по-устойчиво присъствие в Косово".

Столтенберг също призова за удължаване на примирието в Газа.

„Призовавам за удължаване на паузата. Това би позволило така необходимото облекчение за хората в Газа и освобождаването на още заложници“.

Столтенберг отделно обърна внимание на войната в Украйна и в частност високите загуби на руските сили през последните месеци.

"Разбира се, ние бихме искали те да освободят колкото се може повече територия, колкото се може по-бързо, но въпреки че фронтовата линия не се е придвижила, украинците успяха да нанесат тежки загуби на руските нашественици", каза Столтенберг.

"Виждаме голям брой жертви, а някои от най-интензивните боеве, които сме виждали през цялата война, всъщност се проведоха през последните седмици и няколко месеца", каза Столтенберг.

"Трябва да правим разлика между факта, че фронтовата линия не се движи толкова много, и факта, че всъщност се водят много тежки боеве."

Ръководителят на НАТО настоя, че макар в момента украинските сили да не напредват, Киев вече е възстановил 50 % от територията, завзета от Русия след пълномащабното ѝ нахлуване.

"Това е голяма победа за Украйна", каза той.

"Междувременно Русия е по-слаба в политическо, икономическо и военно отношение." /БГНЕС