Столтенберг: Срещата на върха на НАТО ще приеме нова Стратегическа концепция

Срещата на върха на НАТО ще приеме нова Стратегическа концепция, която ще определи Русия като пряка заплаха за алианса и ще очертае параметрите на бъдещото развитие на организацията. Това заяви днес генералният секретар Йенс Столтенберг при пристигането си на срещата на върха.

"Ще заявим ясно, че Русия представлява пряка заплаха за нашата сигурност", заяви Столтенберг преди представянето на новия стратегически план на НАТО.

Той обяви заяви, че срещата в Мадрид ще бъде "историческа и трансформираща" за съществуващия от седем десетилетия алианс, който се бори с последиците от нахлуването на Москва в Украйна.

"Срещаме се в разгара на най-сериозната криза в областта на сигурността, с която сме се сблъсквали от Втората световна война насам", заяви Столтенберг.

Предстои НАТО да започне най-мащабното обновяване на отбранителните и възпиращите си способности от края на Студената война насам, като укрепи силите на източния си фланг и масово увеличи броя на войските, които са във висока степен на готовност.

Освен това в актуализираната си водеща Стратегическа концепция НАТО за първи път ще обърне внимание на предизвикателството, което представлява нарастващата мощ на Китай,.

"Китай не е противник", каза Столтенберг.

"Но, разбира се, трябва да вземем предвид последиците за нашата сигурност, когато виждаме, че Китай инвестира усилено в нови модерни военни способности, ракети с голям обсег или ядрени оръжия, а също така се опитва да контролира критичната инфраструктура, например 5G."

В знак на тази промяна лидерите на партньорите Южна Корея и Япония за първи път ще присъстват на среща на върха на НАТО. /БГНЕС

Мадрид / Испания