Столтенберг: Швеция ще се присъедини към НАТО до юли 2024 г.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е убеден, че Швеция ще се присъедини към военния алианс най-късно до юли, съобщи „Политико“.


"Следващата среща на върха на НАТО ще се проведе във Вашингтон от 9 до 11 юли и дотогава скандинавската страна ще бъде пълноправен член", каза той.

Швеция и Финландия изоставиха десетилетията на неутралитет и подадоха молби да станат съюзници в НАТО след пълномащабната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна. Докато кандидатурата на Хелзинки беше бързо одобрена, тази на Стокхолм се бави както от Турция, така и от Унгария.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска шведското правителство да предприеме действия срещу членовете на Кюрдската работническа партия (ПКК) на нейна територия и използва правото си на вето, за да получи изтребители F-16 от САЩ.

В края на декември унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че няма "голяма готовност" от страна на унгарските законодатели да одобрят шведската кандидатура.

Няколко дни по-късно комисията по външни работи на турския парламент даде съгласието си Швеция да се присъедини към алианса. Сега общото събрание на камарата трябва да даде окончателната си зелена светлина.

"Стокхолм е спазил ангажиментите си към Анкара и е направил нужните компромиси", заяви Столтенберг. /БГНЕС