Столтенберг: Сътрудничеството между Москва и Пекин ще засегне НАТО

Тясното сътрудничество между Москва и Пекин може да има последствия за сигурността на страните от НАТО. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред „Монд“.

"НАТО е регионален съюз, чиято дейност е съсредоточена в Северна Америка и Европа", каза той. „Но Алиансът трябва да се справя с глобални заплахи“.

"Фактът, че Москва и Пекин работят в тясно сътрудничество, носи след себе си последствия за нашата сигурност", каза той. "По-рано руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин направиха съвместно изявление, в което разкритикуваха нашата политика на отворени врати", заяви Столтенберг.

Посещението на руския президент Владимир Путин в Пекин и разговорите му с китайския президент Си Цзинпин на 4 февруари бяха посветени на по-нататъшното развитие и укрепване на двустранните отношения, както и на координацията на действията на международната арена и разработването на съвместни подходи към актуалните проблеми и предизвикателства пред глобалната сигурност. В края на срещата, продължила повече от два часа и половина, двамата лидери приеха съвместно изявление, в което отбелязаха, че приятелството между Русия и Китай "няма граници" и че в сътрудничеството им "няма забранени зони". В документа се подчертава, че Москва и Пекин се противопоставят на по-нататъшното разширяване на НАТО и призовават Алианса да се откаже от подходите си от епохата на Студената война. /БГНЕС