Столтенберг: Не виждаме непосредствена заплаха за членовете на НАТО

Никога не можем да приемем мира за даденост, но не виждаме непосредствена военна заплаха за Алианса, заяви днес генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след края на сесията на Северноатлантическия съвет в Брюксел, в която участва и министърът на отбраната Тодор Тагарев.


"НАТО продължава да гарантира, че в Москва няма място за погрешни изчисления по отношение на готовността ни да защитим всички съюзници", отбеляза Столтенберг.

Той подчерта, че укрепването на възпиращия и отбранителния капацитет на НАТО изисква осигуряването на ресурси за отбранителни планове и укрепването на трансатлантическата отбранителна индустриална база, което изисква инвестиции.

Алиансът е на прав път към постигането на тази цел. Очаквам 18 съюзници да изразходват 2% от своя БВП за отбрана през тази година. През 2024 г. европейските съюзници на НАТО ще инвестират общо 380 млрд. долара в отбрана. За първи път това възлиза на 2 на сто от общия им БВП. До края на 2024 г. европейските съюзници и Канада ще похарчат за отбрана повече от 600 млрд. долара. Все още имаме какво да направим, но вече сме постигнали исторически напредък", заяви Столтенберг.

Той допълни, че на срещата е обсъдено и увеличаването на производството на боеприпаси, попълването на запасите и продължаването на подкрепата за Украйна.

"Трябва да преминем от бавното темпо на мирновременните условия към високоскоростното производство, което изискват конфликтите. За целта производителите се нуждаят от подписани договори, а само през последните няколко месеца НАТО е подписала договори на стойност десет милиарда долара. Това помага на Украйна. Това прави НАТО по-силна и осигурява повече висококвалифицирани работни места в Европа и Северна Америка", каза още Столтенберг.

Той припомни, че учението "Непоколебим защитник" продължава. В най-големите военни маневри на НАТО през последните десетилетия участват приблизително 90 000 военнослужещи от всички 31 държави членки на Алианса и Швеция, което доказва способността на силите от целия пакт да защитават източния фланг.

Столтенберг отбеляза, че в рамките на министерската среща се е състояло заседание на Съвета НАТО-Украйна, на което украинският министър на отбраната Рустем Умеров е информирал колегите си за последните събития на място.

Министрите също така посочиха значението на продължаващата подкрепа за Украйна и от тази гледна точка припомниха обявената помощ от Канада, Финландия и Норвегия, доставката на оборудване и резервни части за самолетите F-16 и за противовъздушна отбрана, както и доставката на един милион безпилотни летателни апарати за страната и формирането на "коалиция за разминиране" на украинска територия.

"Всичко това ще помогне за спасяването на живота на украинците. Заедно съюзниците от НАТО осигуряват 99% от цялата военна помощ за Украйна. Нашият постоянен ангажимент е от съществено значение за запазването на свободата на Украйна", подчерта генералният секретар.

Той информира, че е взето решение за създаване на нов съвместен център за анализ, обучение и образование между НАТО и Украйна в полския град Бидгошч.

"Той ще позволи на Украйна да споделя уроците, извлечени от войната в Русия, и ще създаде структура, в която украинските сили да се обучават заедно със съюзническите си колеги. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна. Заради украинската и за нашата сигурност", добави Столтенберг. /БГНЕС