Столтенберг: НАТО не предоставя на Украйна достатъчно боеприпаси

„Членките на НАТО не предоставят на Украйна достатъчно боеприпаси“.


Това заяви генералният-секретар на алианса Йенс Столтенберг, като добави, че именно този недостиг е позволил на Русия да осъществи напредък през последните месеци, предаде АФП.

"На украинците не им липсва смелост. На тях им липсват боеприпаси", каза Столтенберг.

"Заедно имаме капацитета да осигурим на Украйна това, от което се нуждае. Сега трябва да покажем политическа воля за това."

Предупреждението на Столтенберг идва в момент, когато военната подкрепа от страна на ключовия поддръжник на Киев - Съединените щати, остава блокирана в Конгреса от твърдолинейни републиканци, които се противопоставят на президента Джо Байдън.

"Всички съюзници трябва да направят дълбоки крачки и да постигнат бързи резултати. Всеки ден забавяне има реални последици на бойното поле в Украйна", заяви генералният секретар.

"Така че това е критичен момент и ще бъде сериозна историческа грешка да позволим на Путин да надделее."

Украински и западни официални лица заявиха, че силите на Киев са превъзхождани от Русия, тъй като подкрепата от ключови поддръжници намалява.

Докато политическата безизходица спира подкрепата от Вашингтон, европейските държави се борят да увеличат производството на боеприпаси и оръжия от своята промишленост.

"Нуждаем се от решения, които да инвестират повече в отбранителната индустрия", заяви Столтенберг.

"Трябва да гарантираме, че нашите правителства сключват договори с отбранителната индустрия, за да могат да вземат търговски решения за увеличаване на производството."

Европейският съюз стартира редица инициативи, за да се опита да увеличи производството, и настоява, че нивата се повишават.

Но 27-те държави от блока не изпълниха обещанието си от миналата година да предоставят на Украйна един милион артилерийски снаряда до този месец. /БГНЕС