Столтенберг: Иран е отговорен за дестабилизацията в Близкия изток

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Иран нарушава стабилността в региона, след среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон, предаде Анадолската агенция.


На пресконференцията Столтенберг подчерта значението на единството на демократичните нации и общото противопоставяне срещу "авторитарните режими".

Като заяви, че сигурността е глобален въпрос, той подчерта, че ролята на НАТО е "от жизненоважно значение" в борбата с глобалните предизвикателства.

Говорейки за Близкия изток, Столтенберг заяви, че Иран показва деспотично отношение у дома и агресивно отношение в региона и добави: "Иран е отговорен за дестабилизирането на Близкия изток, който се нуждае от стабилност и сигурност."

Секретарят на Алианса изрази дълбока загриженост във връзка с подкрепата на Иран за хутите, които нападат кораби в Червено море, и заяви, че тези действия крият риск от ескалация на напрежението в региона.

Той смята, че победата на Русия в руско-украинската война би насърчила Иран, Северна Корея и Китай, но също така би представлявала сериозна заплаха за Европа и САЩ.

Столтенберг подчерта значението на подкрепата на съюзниците от НАТО за Украйна като инвестиция в колективната им сигурност, като заяви

"Подкрепата за Украйна не е благотворителност, а инвестиция в нашата собствена сигурност. Президентът Путин започна тази война и може да я прекрати още днес, ако спре да напада съседа си. Войната може да приключи, ако Украйна спре да се защитава, но това не означава мир, а руска окупация, а окупацията не е мир", добави той.

Столтенберг заяви още, че Русия трябва да приеме съществуването на Украйна като суверенна и независима държава.

"Това, което се случва на масата на преговорите, е неразривно свързано със ситуацията на бойното поле. Ето защо, ако искаме траен и справедлив мир, трябва да предоставим на Украйна повече оръжия и боеприпаси. Предоставянето на оръжия на Украйна е пътят към мира", съобщи генералният секретар.

Той изрази задоволство, че Великото национално събрание на Турция е одобрило пълноправното членство на Швеция в НАТО.

Като изтъкна, че САЩ и НАТО заедно съставляват 50% от световната икономическа и военна мощ, Столтенберг каза: "В момента в света има много държави, които са в състояние да се справят с това. Китай и Русия нямат силата на НАТО. Ето защо те винаги се опитват да подкопаят нашето единство". /БГНЕС