Стоилов: Време е българският футбол да се обедини около една идея и стратегия

Време е българският футбол да се обедини около една идея и стратегия. Така коментира декларацията на Левски с призив за извънреден Конгрес на Българския футболен съюз старши треньорът на „сините“ Станимир Стоилов, предаде репортер на БГНЕС. Мъри говори преди отложения мач от четвъртия кръг на Първа лига с Черно море.

„Надали една победа може да гарантира постоянство в резултатите и работата. По-важно е да намерим пътя към победите, винаги един добър мач и победа може да вдигне самочувствието на футболистите. На тези, които са здрави, ще им даде допълнително самочувствие. Надявам се най-накрая да постигнем победа. Все още имаме доста проблеми от последния мач. Ясно е отсъствието на Билал, Илиян, Ивелин, имаме и други здравословни проблеми, някои няма да могат да се решат до мача, но ще изчакаме до двубоя. Пак казвам – ясно е, че така се случи, че в един период основните ни атакуващи футболисти получиха травми, но другите футболисти, включително младите, трябва да се опитат да ги заместят подобаващо. Не искам да звучи като оправдание, но отбор като Левски при тези липси изпитва проблеми“, започна той.

Станимир Стоилов.

Стоилов коментира и декларацията по-рано през деня, в която клубът поиска извънреден Конгрес на БФС. Той бе категоричен, че е време клубовете да седнат и да разговарят за бъдещето на родния футбол, обединявайки се около една идея и стратегия. „Декларацията точно и ясно е упоменала всичко. Напоследък зачестиха безброй претенции и безброй желания на всякакви видове клубове. Време е българският футбол да седне, да каже какви проблеми има, да се обединим върху някаква стратегия и програма и да подкрепим президент на Българския футболен съюз, зад който няма да има постоянни дела, да седим зад него. Няма по-конкретно от това, трябва да си говорим за футбол. Когато искаме да се съберем, не се събираме. Да се обединим един път завинаги, а не само да имаме претенции“.

Ние така и така правим по 2-3 смени, до 15 човека ще съберем група. Ако се наложи, няма да правим толкова смени. Имаме два мача, ако някой от играчите оздравее, ще го подхвърлим бързо до Варна. Ние не сме предложили нищо конкретно – нашата позиция, моята лична, е да седнем, да разговаряме, да изчистим стратегия за развитието на българския футбол. След това, когато изберем президент, да стоим зад него, а да не се оплакваме след първата загуба. Виждаме безброй несправедливи решения, трябва да спрем с тези декларации. Мисля, че един Конгрес може да реши голяма част от проблемите. Призовахме и за предварително избиране на Изпълкома. Нямаме конкретен кандидат – като собственик на клуба, Наско Сираков ще решава за кого да гласува. Всеки ден има претенции и недоволства, не се дава яснота и на професионалисти да си кажат мнението. Българският футбол е отдавна под дъното, нямаме един стадион, какво да говорим за ДЮШ и развитие на наши кадри“.

Мъри още един път призова за едномесечна пауза за футболистите на фона на 11 месеца игра. „Ние точно и ясно обявихме август месец краят на първенството да е краят на ноември, защото 11 месеца нашите футболисти играха непрекъснато, заслужават един месец почивка. Това не е прищявка, без първите дни на декември. Казахме още, че сме готови да играем мача за Купата с Вихрен, когато играят националите. Не сме най-добрият опонент на много хора, така че е време да се съобразят. Ние не искаме да изпадаме в приказки за съдиите – ние през годините изпадаме в дребни неща, да уволним шефа на съдиите, а ние искаме да променим футбола. Ние сме изостанали. То идва и от липса на достатъчно кадрова политика и нови идеи. Ако сме виновни и криви, естествено да приемат други решения. За нашия клуб няма лице на промяната, а най-доброто, което смятаме за българския футбол. От това, което видяхме, не сме впечатлени от промените и Изпълкома, който беше предложен. Част от претенциите на клубовете са от това естество, че се възползват от сила и позиции. Време е да го изявим открито. За нас най-важно е положителната промяна“.

Наставникът на „сините“ не е оптимист, че ще се стигне до въпросното обединение на клубове, за което призоваха от „Герена“. „Това са въпроси, които трябва да се зададат на хората, които назначават съдиите. Аз избягвам да коментирам темата „съдийство“, даже получават прекалено голям толеранс от моя страна и от страна на клуба, никога не си позволявам да коментирам спорни ситуации. Да вземем последния мач – имаше определени грубости, видяхте и травмата на Илиян Стефанов, ужасяващо е да я гледаш, камо ли да санкционираш. Има и грешки и в едната, и в другата посока. Ако трябва да съм честен, не съм оптимист, но футболен клуб Левски винаги е бил за развитието на футбола и за честността, особено когато аз съм бил треньор в клуба. Паузата е времето, в което трябва да си кажем проблемите – но, обикновено те се замиват, вие после ги прикривате и не ги казвате с истинските им имена. Надявам се в тази пауза да седнем и да говорим. За да се стигне до това недоволство, знайни и незнайни хора се бъркат в работата на съдийството. Съдиите са под голямо напрежение, може би затова и бъркат. Сега имат и ВАР, никой не коментира травмата на Илиян Стефанов, все още не знаем колко е сериозна“.

Невинаги отношението към Левски е най-доброто – наказанието, което ни наложиха, без да има доказателство, губейки най-добрия си сектор и ценни средства в касата, ако това не е безпринципност, не знам кое е. Трябва да се промени и правилникът за наказанията. Предполагам да, но след като 90% от клубовете пускат декларации, нормално е всички заедно да коментираме футбол. Много няма да им се иска да коментират, а просто ще искат вот за нов президент. Ще продължат всякакъв вид практики в помощ на този или онзи. Ако всички клубове стоим зад тази идея и стратегия и не притискаме футболния съюз, може да се стигне до промяна. Затова процесът е взаимен, предполагам, че футболният съюз също трябва да обмисли дали не е време да организира един Конгрес. Не виждам причина за драматизиране, Левски иска прозрачност и отговорност“, завърши Стоилов. /БГНЕС