Стоилов: В началото на първенството ще е важно играчите да проявят характер и воля

В началото на първенството ще е важно играчите да проявят характер и воля. Това заяви старши треньорът на Левски Станимир Стоилов при завръщането на тима от лагера в Дубай. „Сините“ изиграха пет контроли, в които записаха четири победи и една загуба, а проверката с Ал Джохор бе прекратена в началото на втората част поради грубости от страна на играчите на малайзийския шампион.

„Доволни сме от лагера - условия, работа, която свършихме. Това, което имахме като идеи, мисля, че сме го свършили. Сега най-важно е да се настроим на българска вълна. Сега може да дадем каквато искаме оценка, но трябва да се показва това на терена. Контузията на Жереми Петрис ни остави с човек по-малко, но други малки липси, които имахме в тренировките, ги преодоляхме. Нямаме причина, по която да сме недоволни. Напредваме в някои компоненти, най-вече в увереността при контрола на топката. Но все още ни трябва по-голямо самочувствие пред гола. Естествено да бъдем по-безупречни в защита, защото допуснахме голове, когато противникът нямаше толкова шансове. Най-важното ще е амбицията и характерът на футболистите“, започна той.

Станимир Стоилов.

Мъри коментира отменените контроли с руските Спартак Москва и Урал и добави, че не би променил дестинацията за провеждане на подготовка. „Малко падна класата на съперниците. Други проблеми нямаше. Естествено, че ни притеснява исканата неустойка. Ние също имаме да искаме неустойки. Ще го решим по най-добрия начин за клуба. Ако зависи от мен, няма да мисля в бъдеще да променям тази дестинация. Говори се толкова, защото цените, които се дават, а те са едни и същи, а терените и условията са два пъти по-добри. Левски тънеше в лукс за работа, хотели по-добри има и в Турция, но като условия смятам, че това е място, на което, който и да е отбор да отиде да се готви, ще бъде добре“.

Въобще не сме гледали българските отбори, имаме си достатъчно наши проблеми чисто игрови. Сега имаме време до първите мачове. По-важно е как ще се представяме ние. Изцяло трябва да оправим нашите грижи и проблеми. Ако Левски е достатъчно силен, няма да зависи нищо от противниците. Сменят се полека-лека приоритетите. Сега приоритет е да се изгради отбор, щом е взето това решение, значи може да имаме надежда, че вървим към по-добри времена. Виждате сами какви драстична разлика има с интереса към нашите играчи - това показва добрата ни работа. От много години не е имало интерес за наши играчи на такива цени. Надяваме се, че от лятото ще можем да надграждаме и трябва да запазим най-добрите си играчи“.

Стоилов говори за началото на пролетния полусезон, като сподели още, че бюджетът на „сините“ се спазва стриктно. „Видях голямо старание в играчите. Виждам добър атестат в колективните действия. Част от отборите, с които играхме, не могат да бъдат голям атестат да видим Левски докъде е стигнал. В началото на първенството ще е важно играчите да прояват характер и воля. Друго, което е, там играхме на перфектни терени, а тук условията са други, особено първият месец и половина. Имаме бюджет, който стриктно спазваме. На този етап е важно всички да са здрави. От тук-нататък, ако Левски надгражда, трябва да добавя повече класа. Ако имаме по-добри финансови възможности, клубът трябва да търси играчи, които да правят разликата. Най-силните отбори си позволяват всякакви видове трансфери, а ние продължаваме да мислим за съществуването на клуба. Но пак казвам, човек каквото си направи, никой друг не може да му го направи. Ние се доведохме през годините до тук, сега ние ще трябва да изтърпим всичката мъка, за да вървим напред“.

Привлякохме играчи, които искахме. Мисля, че привлякохме възможно най-добрите опции. Всеки играч се старае. Може би на някой ще му трябва повече време. По-важен ще е характерът и колективът в първия месец и половина. Не съм запознат точно с документите за лиценза. В момента успяваме да си плащаме заплатите на футболисти и персонала редовно“.

Мъри коментира и изказването на техническия директор на Българския футболен съюз и бивш играч на Левски Георги Иванов-Гонзо, че в националния отбор трябва да играят само българи. „Моята позиция не се различава коренно от позицията на клуба. Георги Иванов е легенда и такъв ще си остане, никой не може да го свали от пиедестала, но друг е въпросът - в нашия клуб също има играчи от така наречените "с друг цвят на кожата“, завърши наставникът на столичани, които подновяват сезона си в Първа лига с мач срещу Черно море в събота, 11 февруари, от 17:30 часа на стадион „Ивайло“ във Велико Търново. /БГНЕС