Стойчо Кацаров: Дворът на болница „Лозенец” е най-подходящ за национална педиатрия

Дворът на болница "Лозенец" е най-подходящото място за изграждане на нова детска болница. Опасенията на медиците, че болницата ще изгуби университетския си характер не са основателни. Нашата концепция е новата болница да запази многопрофилния си характер.

Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по повод изграждането на национална педиатрия, предаде репортер на БГНЕС.

България е една от малкото държави в ЕС, където няма специализирана детска болница.

Болница „Лозенец” се намира в самия Южен парк, едва ли човек може да си представи по-добро място за болница за деца – място, което е тихо, не е запрашено. Проверихме, че може да се строи в този терен, няма пречки от гледна точка на градоустройството, уточни Кацаров.

В най-добрия случай обаче изграждането на националната педиатрия ще отнеме 5 години. Затова вариантът е да реорганизираме Правителствена болница, така че децата, които сега се лекуват в специализираната детска болница да се преместят там, където условията са несравнимо по-добри, обясни Кацаров.

Служебният здравен министър припомни, че всички политически партии, представени в предишното Народно събрание, са подкрепили тази концепция.

Привличането на деца в „Лозенец” ще даде смисъл на тази болница, защото като правителства тя няма такъв, каза още Кацаров.

По думите му болница „Лозенец” има капацитет.

Нашата концепция е новата болница да запази многопрофилния си характер. Категорично никога не е бил поставян въпросът да се прекратява университетския характер на новата болница. Нашата цел не е да премахнем обучителния процес, а напротив – да го надградим. Ние държим и да продължат трансплантациите, каза още Кацаров, припомняйки лошата слава, която получи „Лозенец” за извършвайки нелегални трансплантации на органи. /БГНЕС