Стефан Янев: Всеки ред от предложената актуализация на бюджета може да бъде защитен

Като служебно правителство ние си свършихме работата. Подготвихме един проектобюджет, който внесохме в НС, оттук натам е задължение на народните представители да дебатират и да решат доколко този проект за промяна на бюджета е актуален и ако не е, по техни усмотрения да го променят. Мисля, че процедурата е спазена.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев, който посети благоевградското село Габрово, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Ако това, което е предложено от служебното правителство, не отговаря на техните визии, те са в правото си да го променят. Отговорността е в техни ръце, каза още Янев по повод актуализацията на бюджета.

Служебният премиер коментира и проведеното в понеделник заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, който не излезе с обща позиция.

„Не мога да говоря с подобни метафори и алегории – кой зад кого стои. В момента не може да бъде категорично казано, тъй като логиката на подготовката на актуализацията на бюджета ние сме я обсъждали в МС и логиката се базира на съпричастността към това какво се случва в страната. Инерцията на кризата, всички необходими социални и здравни плащания, и по отношение на подпомагане на бизнеса, е нещо, което трябва да се прави и намесването на лица и чужди интереси не намирам за уместно. Логиката е ясна! Всеки ред от предложената актуализация, може да бъде защитен”, категоричен бе той.

„След срещата при президента виждам, че партиите са абсолютно наясно с тяхната отговорност и идеята, че трябва да направят необходимото, защото алтернативата е от септември насам да няма пари по перата, по които сме свикнали да има допълнителни средства”, каза Янев.

Що се отнася до потока незаконни мигранти, Янев каза, че данните към момента изискват по-голяма организация и повече сигурност за защита на държавата. Той бе категоричен, че е задействан план за евакуацията на българските граждани от Афганистан.

Днес Стефан Янев се срещна край Благоевград с пожарникарите, участвали в гасенето на пожари в област Благоевград и в Република Северна Македония.

Край храмът "Св. Георги победоносец" от 13-ти век в с. Габрово бе даден курбан и отслужен молебен от Неврокопския митрополит Серафим за здравето на огнеборците.

Освен служебния премиер, гости на събитието бяха кметовете на градовете от РСМ Берово, Пехчево и Делчево, засегнати от пожарите пред 10-на дни.

„Срещата с пожарникарите е тук край храма, защото когато пожарът бе само на километри от нашата граница тук с областния управител Николай Шушков запалихме по свещичка и заваля дъжд”, обясни главен комисар Николай Николов, който също присъства на срещата.

„Това е един символичен жест към всички – пожарникари и военни, борили се с пожарите в Северна Македония и България. Пожарната, военните и горските стопанства, заедно с доброволците са в симбиоза. Днес сме тук, за да заявим нашата благодарност и да покажем, че отношението на държавата към тях е такова, каквото към всички граждани – държавата е длъжна да помага на всеки“, каза премиерът. /БГНЕС