Стефан Янев: Разногласията в правителството са опасни

Парламентът гласува моята оставка. Решението да напусна правителството бе на премиера, който ме помоли да подам оставка.

Имаше нещо от сорта, но чак молба – не бих казал, че беше молба.

От самото начало - от приемането на предложението да участвам в това правителство, усещахме различия и ценностна система. Това, което аз винаги съм искал да правя – да пречупвам действията си през призмата на националния и обществен интерес, това не го усещах в „отбора“ на премиера Петков. Това не беше отбор, съжалявам.

Това каза бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната Стефан Янев пред БНТ.

Всички различия, които сме имали през тези 1-2 месеца, приключиха с искането за оставка. От началото ми беше ясно, че фокусите и разбиранията ни за това как функционира държавата и как функционират институциите в тази държава, бяха различни.

Резултатът от това е, че запазих достойнството си и запазих принципите си, каза още Янев. Не очаквам искане на оставки на други заради лично мнение. Ние сме били заедно с този екип в първото правителство и тогава съм имал възможност да им демонстрирам, че премиерът не е диктатор. Ако сега някой си мисли, че може да запуши устата на министър, не е здравословно за самия МС. Лично мнение трябва да има всеки управленец и министър – това дава яснота за това какво искат хората, избирателите.

Като премиер не съм търсил конфликти, дори напротив – стремял съм се да ги решавам преди да са станали публични.

Не смятам, че премиерът в момента има твърда ръка. По-скоро виждам една хаотичност – нека се върнем на първите дни на правителството и отиването в Северна Македония – с какъв мандат отиде премиерът, кого информира?, направи ли заседание на МС, - не, просто му хрумна и реши, че трябва да отиде там. Това ли е правенето на политика?

За съжаление този тип начин на демонстрация на неуважение на институциите и формиране на вътрешната и външна политика продължава и сега. Отношенията между президента и премиера са до голяма степен публични, но и доста зависят от самите тях. Какви са им отношенията конкретно, не знам.

По отношение на разногласията за изпращане на оръжия в Украйна – Асен Василев подкрепя, Кирил Петков е против, Янев коментира, че това е опасно. От една страна се създава впечатление, че няма ясна мисъл и нещата не се обсъждат преди да се кажат, от друга страна това дава лош сигнал към българските граждани, които и без това са стресирани от войната. В един предвидим хоризонт те не знаят какво да очакват в икономическата и социалната сфера – тези индикации за инфлацията и поскъпването на стоките, не знаем докога ще продължат. Имаме голям проблем и с логистичните доставки за индустрията, които нямат предсказуемост – те не знаят дали утре ще имат суровини или материали, и дали ще си изпълнят договорите. Цели отрасли ще фалират, прогнозира Янев.

Отстраниха ме заради различно мнение по стратегически за страната въпроси и за това, че се опитвам да калкулирам ефектите от всичко за гражданите в бъдеще, каза още бившият служебен премиер.

Търсим партиен проект за създаването на партия, съветваме се със съмишленици. Ако намерим достатъчно хора за идеите си, ще излезем с лицето си пред хората и ще търсим подкрепата им. В политическото представителство има криза, и тя ще бъде обединяващото звено за новия проект, допълни Янев. В политическия живот в много държави лявото и дясното вече са твърде слети и нямат ясна физиономия. Ще се опитаме да възстановим връзката между гражданското общество и партиите - да е ясно, че хората, съпричастни към идеите ни, да са сигурни, че гласът им ще се чува не само по избори, допълни бившият служебен премиер. /БГНЕС

Категории: