Стефан Янев: Очаквам публично коалиционно споразумение, не обединение

Очаквам политическите партии в рамките на техния диалог да намерят начин и възможност да строят техните взаимоотношения на базата на публично коалиционно споразумение. Това каза Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС.

Пред началото на днешното заседание, той сподели някои наблюдения от това, което се случва. „Искам да споделя с известна доза задоволство, че политическите сили, представени в НС до голяма степен припознаха призивите за диалог, за ефективност и политическа комуникация, за смислени политически действия и взаимодействия. Припознаха необходимостта от сформирането на устойчив и ефективен кабинет на базата на ясни цели и приоритети, които са в интерес на българските граждани и които трябва да бъдат реализирани на базата на едно сериозно парламентарно мнозинство”, каза той. Янев посочи, че бяха възприети посланията, които бяха формулирани за необходимост от адекватна политика в различни обществени сфери.

„Необходимо е да кажем, че е време от политическо говорене да се премине към политическо действие”, заяви Янев. По думите му именно в това политическо действие ще проличи отговорността, готовността на политическите сили да работят в обществен интерес, да работят в интерес на България. „Тази готовност и тяхното поведение и действие ще проличи и мотивацията им и дали могат да гарантират на българските избиратели, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение”, заяви той.

Едновременно с това обаче, по думите му, прави впечатление и нещо, което не се възприема толкова позитивно. „А именно, че в политическото говорене думата коалиция се заменя с термини с неясно съдържание. Например един такъв термин е обединение, който е достатъчно широк и не предполага ясни правила на взаимодействие”, каза той. Янев разбира, че думата коалиция до известна степен е натоварена с негативна конотация. „Но в същото време и коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, ясни правила за взимане на решение и ясно носене на отговорност от политическите субекти. В този смисъл очаквам политическите партии в рамките на техния диалог да намерят начин и възможност да строят техните взаимоотношения на базата на публично коалиционно споразумение, което да има ясно разписани правила, ясно разписани отговорности по отношение както на българските граждани, така и за реализиране на обществения интерес. В този смисъл призивът ми е точно за действия в тази посока и за ангажимент всички тези политики, които се предвиждат да бъдат в посока устойчивост, предвидимост и ефективност в съответствие с обществения интерес”, заяви той. /БГНЕС