Стефан Янев и Зоран Заев: И в добро, и в лошо сме заедно

Днес е особен ден. Ден, който е белязан с две сериозни трагедии – инцидентът от миналата вечер във варненското село Рояк, където загинаха девет български граждани. Трагедията и в момента се разследва. Разследващите органи трябва да свършат своята работа. Няколко часа по-късно, нова трагедия беляза днешният ден.

С тези думи служебният министър-председател Стефан Янев започна изказването си по време на съвместен брифинг в Министерски съвет с колегата си от РС Македония Зоран Заев, предаде репортер на БГНЕС.

Трагедиите са общи, трагедиите са това, което ни прави хора и съпричастни без значение каква националност са хората, които вече не са сред нас. Единственото, което може да направим е да изразим нашите съболезнования. Едновременно с това българската държава, във всичките ѝ форми – по отношение на безопасността и разследването на такъв тип инциденти, работи бързо и е на място и в момента, заяви Янев след трагедията на магистрала „Струма”, при която македонски автобус катастрофира и се запали. Трагедията взе живота на десетки души, граждани на РСМ, сред които деца.

Зоран Заев съобщи, че жертвите са 46, сред тях 11 деца. Досега информацията бе за 45 жертви.

В координация сме с премиера Заев. Българските и властите на РС Македония имат координация по секторите – на външните работи, на вътрешните работи, на здравеопазването. Представителите на прокуратурите на двете държави също работят, подчерта Стефан Янев и увери, че координация е създадена на всички нива.

Българското правителство предстои да обяви ден на траур в памет на жертвите, каза още Стефан Янев.

От своя страна северномакедонският премиер изрази съчувствие и към българския, и към македонския народ. Работим взаимно на най-високо ниво, потвърди и Заев.

Запитан дали трагедията ще се отрази на отношенията на двете държави, Заев коментира:

Ние сме и в добро, и в лошо заедно. Да, тази трагедия ще има влияние на нашите отношение. Позитивно, защото трябва да си помагаме, когато е тежко и да споделяме радостите, заяви Заев.

Той изрази радостта си, че България е избрала президент.

Радвам се, че има и някаква известност относно бъдещото правителство, каза още той.

От своя страна Стефан Янев каза, че днес е ден за демонстрация на нашата съпричастност и преди всичко да погледнем към човешките ни корени. В чисто политически аспект – дали и как ще се развият отношенията и разговорите между двете страни – аз винаги съм вярвал в диалога. В този дух на откритост, който имаме до момента, се надявам да търсим решението, което е взаимноизгодно и за двете държави и в интерес на народите от двете страни на границата, заяви Янев.

И двамата премиери призоваха да се изчакат заключенията на разследващите органи.

Имаме информация по всички въпроси, но тя е част от следствието. Апелирам към професионалната етика и разбиране, трябва да има баланс за информацията, която излиза в момента, за информацията, която ще излезе от разследващите органи и за информацията, която ще получат близките на жертвите, призова Стефан Янев медиите.

Оценката на участъците и какво точно се случва по пътищата е дело на специализираните органи. Преценката на кмета на Перник е негово лично мнение. Аз не бих приел никакъв вид спекулации за състоянието на участъка от магистралата, заключи Стефан Янев. /БГНЕС