Стартират преговори за глобален договор за пластмасовите отпадъци

Въпреки десетилетията усилия, замърсяването с пластмаса става все по-голямо - мрачен факт, който представителите на почти 200 държави са решени да променят.

Делегатите в крайморския град Пунта дел Есте започнаха да очертават пътя към първия глобален договор за борба със замърсяването с пластмаса.

"Знаем, че светът е значително пристрастен към пластмасата", заяви в началото на преговорите Ингер Андерсен, изпълнителен директор на базираната в Найроби Програма на ООН за околната среда.

"Кризата с пластмасата е и криза на климата. Пластмасата има тежък въглероден отпечатък и тежък химически отпечатък", каза тя.

Срещата в Уругвай се провежда, след като на Асамблеята на ООН по околна среда в Найроби през март страните се споразумяха да създадат междуправителствен комитет за водене на преговори и финализиране на правно обвързващ договор за пластмасите до 2024 г.

Решението се разглежда като най-големия напредък в областта на околната среда след подписването на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне през 2015 г.

Според някои оценки всяка минута в морето се изхвърля пластмаса на стойност един камион за боклук. Прогнозите са, че до 2040 г. количеството пластмаса, което попада в океаните, ще се утрои.

В същото време микропластмаса е открита в човешка кръв, бял дроб, далак и бъбречна тъкан и дори в тъкан на плода.

Експертите смятат, че само едно международно, правно обвързващо споразумение може наистина да започне да спира един от най-големите екологични проблеми на планетата - ако има достатъчно политическа воля.

Срещата в Уругвай ще продължи пет дни и е само първата стъпка в преговорния процес. Планирани са още четири световни срещи за продължаване на процеса.

Ще се обсъждат технически въпроси, като например как да се структурират двугодишните преговори или дори какво трябва да се включи в договора.

"Да се сложи край на замърсяването с пластмаса е амбициозно, но е напълно осъществимо", каза Андерсен.

Тя заяви, че делегатите ще работят заедно, за да "променят целия жизнен цикъл на пластмасата" - от производството на полимери, през начина, по който марките и търговците на дребно използват пластмасата, до отпадъците, които се получават.

"Това означава работа с частния сектор, работа с природозащитниците, работа с общностите и силно политическо лидерство", каза Андерсен.

Според Световния фонд за дивата природа (WWF) общото количество пластмаса в океана се е увеличило с 50 % през последните пет години. Това се случва въпреки 60-процентното увеличение на политиките за борба със замърсяването с пластмаса на национално ниво.

"Уникалният потенциал на един глобален договор е да задължи всички подписали го страни да спазват висок общ стандарт на действие", заяви WWF в доклад за договора, публикуван този месец. /БГНЕС, АФП