Старт на местните избори в страната, на места се образуваха опашки

Изборният ден в цялата страна започна нормално. Всички секции отвориха в 7:00 часа като в голяма част от тях избирателите отидоха да дадат своя глас в ранните часове на деня, предадоха кореспондентите на БГНЕС.

София

Официално стартираха местните избори, в които избираме кметове и общински съветници, а на места както е в столицата ще избираме и кмет на район и кмет на кметство. Секциите в 127-о средно училище „Иван Денкоглу“ отвориха врати в 7:00 сутринта в очакване на избирателите. Членовете на СИК-овете в училището започнаха да се събират още в 6:30 сутринта и отвориха секцията точно в 7:00 часа. Минути след 7:00 часа започнаха да идват избиратели. На място има полицейски служители, който ще следят за спокойното протичане на изборния ден. На изборите днес избирателите ще гласуват само с хартиени бюлетини. Това стана след решение на ЦИК два дни преди изборите в следствие на доклад на ДАНС. 58 партии и 9 коалиции ще участват във вота през днешния ден. Този път участниците в местните избори са по-малко спрямо 2019 г., когато българите можеха да избират между 59 партии и 7 коалиции. Малко над 6 милиона и 48 хиляди са избирателите, включени в предварителните списъци за местните избори.

Пловдив

Нормално започн изборният ден в Пловдив. Близо 290 000 са избирателите в Пловдив, според списъците. Те гласуват за кмет, кметове на 6-те района и за общински съветници. Избирателните са 472 секции. От тях 9 са в лечебни заведения и в местата за лишаване от свобода, а 4 са определените за хора с трайни увреждания.

Бургас

Стартира нормално изборният ден в Бургас. Всичките 340 избирателни секции отвориха в 7 ч.

Стара Загора

В Стара Загора и региона започна изборният ден нормално. Изборните секции отвориха в 7:00 часа. Жителите на Общината избират между шестима кандидати за кмет и 23 кандидатски листи за общински съветници. Общо 141 131 души имат право на вот . Това сочи справката на Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора. Избирателните секции на територията на общината са 211, като в тази бройка влизат тези, разкрити в специализирани институции – 4, и две предвидени с Подвижна избирателна кутия. До края на законоустановения срок – 14 октомври, 3785 броя са подадените и обработени заявления за гласуване по настоящ адрес. Днес пълнолетие навършват петима избиратели. Най-възрастните избиратели са двама мъже на достолепните 100 и 101 години

Варна

Изборният ден във Варна започна спокойно, а секциите отвориха врати в 7ч . Секционните избирателни комисии във Варна са 409, като 10 са разкритите в здравни заведения, в затвора и в следствието, а 2 са подвижните секции в кметство "Тополи" и още една - за районите "Одесос", “Приморски“ и „Младост". Гласоподавателите във Варна са около 280 000.

Хасково

В Хасково изборният ден започна спокойно като места имаше и опашки. 75 962 са избирателите в община Хасково, като в областния град са 60 733. Над 500 полицаи са ангажирани с охраната на реда в изборния ден. Всички секции отвориха врати навреме.

Царево

Изборният ден започна и в община Царево. Четирима са кандидатите, които се борят за кметското място. 13 са мандатите в местния парламент, а 50 са желаещите за тях, което означава, че за едно място в общинския съвет се борят средно по четирима души.

Враца

Изборният ден започна нормално в община Враца. Там кандидатите за общински съветници са 320. За кмет на общината претендентите са 9 претенденти, а за първенци на общо 20 малки населени места са се кандидатирали 68 души.

Кърджали

В Кърджали започна нормално изборният ден. Още в 7 ч. имаше граждани, които дойдоха да гласуват. Днес гласоподавателите могат да упражнят правото си на глас до 20 ч. Гласуваме само с хартиени бюлетини. /БГНЕС

Видин

Изборният ден във Видин започна нормално. Всички 130 секции са отворили на време. Няколко членове на комисии не са отишли на времена работа, но пък са заменени с други. 11 са кандидатите за кметския пост, 279 пък искат да бъдат общински съветници.

Пазарджик

Спокойно и неособено активно започна гласуването в Пазарджик. В урната в кв. „Изток” има няколко бюлетини, гласуването тече, но интересът не е голям. В Пазарджик кандидатите за кметския стол са 12. За местата в местния парламент се състезават 23 партии и коалиции. Над 116 000 души имат право на глас в Пазарджик.

Русе

Изборният ден в област Русе започна навсякъде. Неговият край е обявен за 20.00 часа, но по изключение там, където има чакащи да гласуват, той може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч. За момента няма сигнали за нарушения никъде в региона и всички 339 секции отвориха навреме. Организацията по секционните комисии е много добра и няма забавяне в процеса на гласуване. Гласуването върви бързо. На места се образуваха опашки, но чакането е в рамките на не повече от 15 минути. В някои от общините в русенско се е наложило смяна на членове на секционни избирателни комисии, но промените са били своевременно извършени.

Монтана

Спокойно започна изборният ден в Монтана, над 118 000 са избирателите, по-малко са с 3500 в сравнение с изборите за местна власт през 2019 г.

Благоевград

Изборният ден в област Благоевград започна в спокойна обстановка, 12 са кандидатите за кмет на областния град. В трето училище в Благоевград са разположени 10 секции, едната от които за хора с увреждания. В 28-а секция изборния процес започна в 7 часа, тук по списък има 552 избиратели, трима от тях гласуваха веднага след започване на изборния ден.

Плевен

В Община Плевен всички избирателни 168 избирателни секции са отворили навреме и без проблеми, съобщиха от Общинската избирателна комисия. В общината има 168 секции, 15 кандидати за кмет на града и 490 кандидати за общински съветници.

Перник

В Перник всички 141 секции са започнали работа навреме, съобщиха от общинската избирателна комисия. Членовете на секционни комисии са 1500, като при започването на изборния ден не са се явили само четирима. Веднага те са били заменени от други и изборният процес там не е бил забавен и затруднен. Кандидатите за кмет на Перник на местния вот са 7, а листите за общински съветници 14. Право на глас имат 75 763 избиратели.

Сливен

Изборният ден в област Сливен започна в спокойна обстановка. Към 07.00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали и машини са предадени на СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. 551 служители на ОДМВР-Сливен и РДПБЗН-Сливен са ангажирани пряко с изборния процес в областта.

Велико Търново

Спокойно започнаха изборите в община Велико Търново. Кандидатите за кмет са осем. Над 300 са кандидати за общински съветници.

Ямбол

Нормално започна изборният ден в Ямбол. Без проблеми са отворени всички 105 избирателни секции. На територията на общината има разкрити 2 подвижни секции и по една в две лечебни заведения. /БГНЕС

Тагове: