„Стар Трек“ с награда за принос в популяризирането на ЛГБТК+ общността

Един класически научнофантастичен франчайз е на път да се сдобие с огромна чест. Според „Deadline“ поредицата "Стар Трек" ще бъде удостоена с наградата „Visionary Award“ на наградите „Outfest Legacy Awards 2022“, които ще се проведат в събота, 22 октомври, в „Paramount Studios“. Научно-фантастичният франчайз се присъединява към списъка с наградени, който включва актрисата и музикант Джанел Монае, групата за ресурси за служители Glamazon на Амазон и заместник-директора на Outfest Кери Стютън-Джаксън.

Наградата „Visionary Award“ се присъжда за "творчески или артистичен принос към видимостта на ЛГБТК+ в медиите. Главният оперативен директор на IMDB Ники Санторо ще връчи наградата на „Стар Трек“. Съобщава се, че Уилсън Круз от "Стар Трек: Откритие“ ще приеме наградата от името на франчайза.

Получаването на наградата "Визионер" от „Стар Трек“ идва, след като поредицата стартира със „Star Trek: The Original Series“ през 1966 г. Оттогава тя се превърна в един от най-разпознаваемите научнофантастични филми в света и е излъчвана от много медии. Милиони фенове по света са гледали 11 телевизионни сериала и 13 филма от франчайза.

През годините базираната в Лос Анджелис организация с нестопанска цел Qutfest отбелязва и признава постиженията на ЛГБТК+ артисти и "излагането и съхраняването на недостатъчно представени истории. Макар че в оригиналната поредица не са изобразени никакви ЛГБТК+ взаимоотношения, оттогава франчайзът работи за добавяне на повече съдържание за приобщаване.

Макар че наградата е свидетелство за въздействието и приноса на франчайза към индустрията, все още има много въпроси относно неговото бъдеще. "Стар Трек 4" ще се развива в "Келвинската времева линия", алтернативна вселена, в която го няма Крис Пайн като капитан Джеймс Т. Кърк, Закари Куинто като Спок или някое от другите забележителни имена в рестартирания франчайз на Джей Джей Ейбрахамс за студио „Парамаунт“.

Повечето проекти, на които феновете се радват в момента от франчайза, са по телевизията. „Стар Трек“ се намира на същото място като "Междузвездни войни" на „Дисни“ и „Лукасфилм“. Докато стрийминг сериалите от "Междузвездни войни" зарадваха феновете, досегашните опити за големи продукции бяха неуспешни. Последният филм от "Междузвездни войни" "Възходът на Скайуокър" беше противоречива последна глава от трилогията на „Дисни“ за рестартиране. След излизането на "Възходът на Скайуокър" „Лукасфилм“ не е направил никакви съобщения за бъдещи филми. /БГНЕС