Стано: ЕС осъжда заплахите срещу етническите сърби в полицията на Косово

Европейският съюз е дълбоко загрижен от оставката на девет млади сръбски полицаи, каза говорителят на ЕС Петър Стано, подчертавайки, че блокът осъжда заплахите срещу членове на полицията, включително от страна на Белград.


Той каза, че сплашването и заплахите са недопустими и като такива трябва да бъдат прекратени незабавно.

„ЕС е дълбоко загрижен от оставката на девет новоназначени косовски сърби от косовската полиция. Съставът на косовската полиция трябва да отразява и представлява обществото, на което служи и защитава. Членовете на Косовската полиция, които не са от мнозинството, имат ролята да допринесат за безопасността на своята общност чрез полицейска дейност, ориентирана към общността. Ние осъждаме психологическия натиск, сплашването и заплахите за отмъщение срещу сръбските членове на косовската полиция, за които се твърди, че са мотивирали оставката на новоназначените полицаи“, каза Стано пред Косова Прес.


Говорителят на ЕС подчерта, че всяко подобно сплашване е против духа на нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия.

„Всякакъв вид сплашващо или заплашително поведение към косовски сръбски полицаи, включително от актьори, свързани със Сърбия, е неприемливо и трябва да бъде прекратено незабавно. Всяко подобно сплашване противоречи на духа на нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия. Институциите на Косово трябва да бъдат всеобхватни и мултиетнически и ЕС подчертава, че трябва да се намери устойчиво решение на въпроса за връщането на косовските сърби в институциите на Косово в рамките на диалога, подпомаган от ЕС“, добави той. /БГНЕС

Категории: