Среща на ръководителите на ЕС: Силна координция и смекчаване на кризата 

Четиримата председатели на основните институции на ЕС се срещнаха днес, за да подготвят интензивните междуинституционални преговори, които предстоят, съобщи сайтът на Европейския парламент.

Срещата се състоя между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, германския канцлер Ангела Меркел в качеството й на ръководител на ротационното председателство на Съвета и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Фон дер Лайен и нейните гости направиха равносметка за напредъка в дискусиите относно следващата Многогодишна финансова рамка и „Ново поколение ЕС“ и подготвиха интензивните интер-институционални преговори, които предстоят.

Те анализираха икономическите прогнози за следващите месеци, които сочат тежка рецесия и отбелязаха, че кризата ще има дълбоко социално въздействие в целия Европейски съюз. Ръководителите потвърдиха силния си ангажимент да направят всичко възможно, за да смекчат това социално въздействие и да помогнат на европейската икономика да се възстанови бързо.

Въз основа на това участниците се съгласиха, че бързото постигане на споразумение за амбициозния европейски пакет за възстановяване е най-важният приоритет на ЕС през следващите седмици. Това ще изисква силна координация между институциите на ЕС на всеки етап от процеса, както и бързо ратифициране на ключовите елементи в съответствие с конституционните разпоредби на всяка държава-членка.

Участниците обсъдиха графика на предстоящите преговори и следващите стъпки в процеса. Мишел предостави актуализации на своите двустранни дискусии, проведени с държавните и правителствените ръководители, и за подготовката за заседанието на Европейския съвет на 17-18 юли.

Участниците подчертаха, че е от съществено значение държавните или правителствените ръководители да постигнат споразумение по време на това заседание на Европейския съвет, за да могат да започнат междуинституционалните преговори. Освен това те обмениха мнения по основните елементи, които ще структурират дискусията. Сасоли представи основните условия на парламента, за да се осигури одобрението.

Четиримата председатели се договориха да поддържат близки контакти през следващите седмици и месеци. Фон дер Лайен изрази намерението си да свика срещи съгласно член 324 от Договора в ключовите етапи в дискусиите при необходимост. /БГНЕС