Срещи за Шенген: Кючюк разговаря с лидера на либералите в Австрия

Евродепутатът Илхан Кючюк проведе среща с председателя на либераланта австрийска партия NEOS (Нова Австрия и Либерален форум) Беате Майнл-Райзингер. По време на срещата двамата разговаряха за европейското единство и справедливостта, в контекста на приемането на България и Румъния в Шенген.

„С убедително мнозинство ние, членовете на Европейския парламент, призовахме за присъединяването на България и Румъния към Шенген до края на 2023 г. И двете страни от години вече отговарят на необходимите критерии и не разбираме решението на някои страни да отхвърлят членството им, без да представят основателни правни аргументи. Това изключване не е просто символично, то е съпроводено и с реални разходи за предприятията и гражданите, което задълбочава социалните и икономическите различия. Шенген не е просто политически въпрос, той е човешки въпрос.“, заяви Кючюк по време на срещата си с председателя на партия NEOS.

По думите му продължаващото изключване способства единствено за подхранване на анти-европейската пропаганда и уронва влиянието и ценностите на ЕС отвъд неговите предели.

От своя страна председателят на партия NEOS за пореден път потвърди подкрепата си за приемането на България и Румъния в Шенген. По думите й спирането на двете държави е несправедливо и ирационално третиране на страни, отдавна изпълнили критериите за членство, а това е в ущърб на България и Румъния, намалявайки доверието на гражданите им в европейското единство.

Междувременно стана ясно, че се очаква да бъде приета декларация от либералите, която за пореден път препотвърждава подкрепата им за членството на двете държави в Шенгенското пространство. В текста се отбелязва още, че подобна дискриминация сериозно подкопава доверието на гражданите в Съюза и то само няколко месеца преди европейските избори и същевременно нанася значителни щети на бизнеса в Румъния и България. В декларацията либералите изразяват загриженост за непрекъснатото вето на австрийското правителство, без обосновка, свързана с критериите за присъединяване и призовават австрийското правителство да отмени ветото си без по-нататъшно отлагане и да позволи на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство. /БГНЕС