Срещата на ООН за природата дава шанс за историческо споразумение

В Монреал започва среща на върха на ООН, която събира света за "възможност, която се открива веднъж на десетилетие" за защита на природата, предаде Ройтерс.

Преговарящите се надяват двуседмичното събитие да доведе до споразумение, което да гарантира, че през 2030 г. ще има повече "природа" - животни, растения и здрави екосистеми - отколкото сега.

Но разногласията по отношение на целите и огромното количество материали, които трябва да се разгледат през следващите две седмици на COP15, остават притеснителни, каза Гавин Едуардс, директор на Международния фонд за дивата природа.

"Ще има няколко наистина късни нощи тук, за да успеем да постигнем споразумението, което искаме", каза Едуардс в кулоарите на събитието, докато участниците в кампанията скандираха лозунги.

"Но тук говорим за бъдещето на живота на Земята."

Споразумението може да доведе до защита на почти една трета от световната суша и океани до 2030 г., до по-устойчиви селскостопански системи, горско стопанство и рибарство, каза той.

"Правителствата имат възможност да се споразумеят за това веднъж на десетилетие."

По-рано през деня министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо обяви до 800 млн. канадски долара (586 млн. щатски долара) за седем години за до четири дейности за опазване на околната среда, ръководени от коренното население, което ще помогне на страната да запази 30% от земите си до 2030 г.

Повече от 1 милион вида, особено насекоми, които изчезват с темпове, невиждани от 10 милиона години. Според оценката на ООН за глобалната перспектива за земите през 2022 г. цели 40 % от земните повърхности се считат за деградирали. /БГНЕС