Среща Зеленски-Макрон-Шолц: Силна европейска подкрепа за Украйна

Френският президент Еманюел Макрон и украинският му колега Володимир Зеленски ще летят заедно от Париж за срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел, съобщиха от Елисейския дворец.

Двамата лидери ще излетят от Вилакубле, близо до Париж, около 08:30 ч. (07:30 ч. по Гринуич). Очаква се те да пристигнат в Брюксел в 10:00 ч. (09:00 ч.).

Украинският президент, който е на изненадваща обиколка в Европа, напуска страната си за втори път от началото на руската офанзива на 24 февруари 2022 г. През декември той пътува до Вашингтон.

В сряда той отиде в Лондон, най-близкия си съюзник след САЩ по отношение на военната помощ, а след това в Париж, където вечеря в Елисейския дворец с Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Зеленски призова лидерите в двете столици да доставят изтребители "възможно най-скоро", за да отблъснат руската офанзива в страната му.

Макрон и Шолц обещаха да продължат да подкрепят Украйна, включително и военно, "колкото е необходимо" до "победата".

Докато беше в Париж, Макрон връчи на Зеленски "Орденът на Почетния легион" - най-високото отличие, което френският президент може да връчи на друг държавен глава. /БГНЕС, АФП