Сръбската преса обвинява Германия в подклаждане на антиправителствени протести

Пропавителствените медии в Сърбия обвиниха Германската медия "Дойче веле" (ДВ), че е замесена в продължаващите антиправителствени протести, съобщи порталът European Western Balkans.

"ДВ не представлява никакво политическо мнение в Сърбия и поради това заема неутрална позиция по отношение на протестите след изборите.", заяви медията в писмен отговор.

Протестиращите, сред които представители на опозиционни партии и граждани, вече три дни демонстрират пред централата на Републиканската избирателна комисия с искане за анулиране на изборите в Белград и организиране на нови.

Граждани и опозиционни политици твърдят, че победата на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) в Белград е резултат от изборни измами. В социалните мрежи и в медиите се разпространиха множество видеозаписи, които предоставят доказателства за различни нередности. Също така международните наблюдатели оцениха, че управляващата партия е имала системни предимства на изборите в Сърбия.

Почти всички проправителствени таблоиди имаха статии на първа страница, дискредитиращи организаторите на протестите, включително неформалната група "Студенти срещу насилието", съставена от млади хора и студенти от Белградския университет.

Вестник „Новости“ публикува статия, озаглавена "Германски пръсти в насилието пред РИК: Берлин тайно подхранва протестите". Тази статия беше публикувана от всички проправителствени медии, включително и от най-стария белградски всекидневник "Политика".

В статията се посочи, че "интересът на западните служби към изборите в Сърбия не е намалял дори след затварянето на избирателните секции, а германците са особено активни в разпалването на протестите на прозападната опозиция".

"Според информация на "Новости" именно техни разузнавачи чрез връзките си на местно ниво подхранват насилието, което се случва пред централата на Републиканската избирателна комисия, и всичко това под предлог за предполагаеми кражби в избирателните секции", пише "Новости".

Гражданските протести пред Републиканската избирателна комисия, в познатия стил на проруските медии, бяха сравнени с Евромайдана, като се допълни, че досегашните опити да се "запали семето на нов Майдан" са били напразни, но протестите трябва да се разбират като "последен опит за пренареждане на политическия пейзаж в Белград чрез хибридни операции и пропагандна война, за да се доведе на власт вариант, който да реализира интересите на западните силови центрове".

В подкрепа на твърдението, че Германия стои зад протестите на гражданите, „Новости“ цитира сътрудничеството на Никола Ристич, един от участниците в протестите, с германската медия. Както самият той заяви, Ристич е собственик и директор на PR компанията "DP Media", и той си е сътрудничил по един от проектите с ДВ.

Във връзка с това ДВ заяви пред European Western Balkans, че Академията на ДВ подкрепя младите хора в придобиването на медийни компетенции и в научаването им да се изразяват чрез медиите, за да могат да бъдат активни членове на обществото.

Почти нито един антиправителствен протест не е бил представен в проправителствените медии без подобен наратив. Като цяло разказите са едни и същи: някой от Запада се опитва да свали Сърбия чрез протести.

В тази връзка почти винаги на прицел са лица и организации на гражданското общество, които си сътрудничат със западни неправителствени организации. /БГНЕС