"Сърбия срещу насилието" поиска анулиране на изборния резултат в Белград

Коалицията "Сърбия срещу насилието" поиска анулиране на изборите за общинския съвет в столицата Белград поради предполагаеми изборни измами и призова за протест след обявяването на първите резултати.

Коалицията обяви, че повече от 40 000 души, които не пребивават законно в сръбската столица, са били качени с автобуси, за да гласуват за управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП), съобщи телевизия N1.

Според сръбското законодателство сръбските граждани могат да гласуват само в регистрираното си място на пребиваване.

Опозиционната формация призова за протест пред Градската асамблея в центъра на Белград в 18:00 ч. местно време днес, последван от шествие до централата на Републиканската избирателна комисия (РИК).

"Сърбия срещу насилието" поиска и преглед на избирателните списъци.

От щаба на коалицията обявиха след приключването на изборния ден вчера, че през деня са документирани над 450 случая на нарушения на избирателния процес.

На национално ниво Сръбската прогресивна партия (СПП) печели 46,3 на сто от гласовете. На второ място е "Сърбия срещу насилието" с 23.6 на сто. Това сочат резултатите на CESID/IPSOS на базата на 90,2% от подадените гласове.

На трета позиция е "Сръбската социалистическа партия" (ССП) на Ивица Дачич с 6,6 на сто. Коалиция НАДА получава 4,9 на сто от гласовете. Ако тази тенденция се запази, в 250-местния парламент СПП ще има 128 мандата. "Сърбия срещу насилието" 65 мандата. ССП 18 мандата, а НАДА 13 мандата.

В парламента ще влезе и формацията на д-р Бранимир Несторович с 4,8 на сто или 13 депутатски места

Унгарското малцинство ще има 6 мандата. Коалицията "Справедливост и помирение и Демократически съюз" на хърватите във Войводина 3 мандата. Формацията на Сулейман Углянин - 2 мандата. По 1 мандат ще има листата Шаип Канберия и Руската партия. /БГНЕС