Сърбия и РСМ затягат партньорството си в „Отворени Балкани“

В рамките на работното си посещение в Белград министър-председателят на РСМ Димитър Ковачевски се срещна със сръбския президент Александър Вучич, по случай откриването на Втория международен панаир на виното. Късно снощи Вучич разпространи видео, в което Ковачевски и черногорския президент Яков Милатович пеят сръбската песен "Искам вино, за да полудея“. Днес визитата на Ковачевски продължи със среща със сръбския министър-председател Ана Бърнабич, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерите Ковачевски и Бърнабич изразиха задоволство от отличното развитие на двустранните отношения и заключиха, че просперитетът и стабилността на целия регион, както и неговата европейска интеграция, се основават на добрите двустранни отношения, поради което е изключително важно двете страни непрекъснато да работят върху тях и успешно да преодоляват всички различия.

По време на днешната среща транспортните министри на двете държави Горан Весич (Сърбия – бел.ред.) и Благой Бочварски (РСМ – бел.ред.) подписаха меморандум за изграждането на високоскоростна железопътна линия от Ниш до Скопие, за която двете страни ще поискат съвместно средства от ЕС. Споразумението беше подписано в присъствието на премиерите Бърнабич и Ковачевски.

Сръбският министър-председател заяви, че подписаният меморандум, както и проведеният вчера панаир на виното са част от инициативата „Отворени Балкани“, допринасят за подобряване на отношенията между двете страни. Този проект ще даде възможност за по-бърз пренос на стоки в региона на Западните Балкани и допълнително ще засили традиционно добрите отношения между Сърбия и по-малката и́ южна съседка РСМ.

Горан Весич съобщи, че железопътната линия ще бъде модернизирана и електрифицирана, за скорост от 120 километра в час. Той каза, че в момента се проектира участъкът Ниш - Прешево, дълъг 135 км., а македонските партньори ще проектират около 50 километра от границата до Скопие.

На срещата бяха обсъдени предстоящите дейности за разширяване на сътрудничеството в областта на инфраструктурата, с конкретни планове и дейности през следващия период. /БГНЕС