Съпругата на Джулиан Асандж осъди „уверенията“ на САЩ за справедлив процес

Съпругата на Джулиан Асандж осъди коментарите на САЩ за начина, по който основателят на Уикилийкс може да бъде третиран, ако бъде екстрадиран от Обединеното кралство.


На 26 март Върховният съд в Лондон даде на САЩ три седмици, за да предоставят допълнителни "гаранции" за отношението към него, ако той бъде изпратен там, за да му бъдат повдигнати обвинения във връзка с публикуването на секретни военни и дипломатически досиета на Уикилийкс през 2010 г.

Стела Асандж заяви, че САЩ са "издали несигурни уверения във връзка с Първата поправка и стандартни уверения във връзка със смъртното наказание", предаде АФП.

Вашингтон прекара няколко години в опити да екстрадира 52-годишния австралийски гражданин, за да го изправи пред съда за публикуването на секретни документи, свързани с водените от САЩ войни в Ирак и Афганистан.

Опитвайки се да спре процеса, Асандж претърпя редица съдебни загуби в дългогодишната правна сага, която неговите поддръжници разглеждат като битка за свободата на медиите.

През март двама британски съдии заявиха, че Вашингтон има срок до 16 април, за да разсее опасенията, че процесът срещу него ще бъде предубеден.

Според Стела Асандж отговорът на САЩ се е "ограничил до откровени ласкави думи, в които се твърди, че Джулиан може да "се опита да се позове на Първата поправка, ако бъде екстрадиран". /БГНЕС