Спортният министър с нов опит да смени ръководство на тотото

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев е подал ново заявление до Търговския регистър на Агенция по вписвания за смяна на ръководството на Българския спортен тотализатор, предаде репортер на БГНЕС.

Първият опит на Василев да назначи Александър Тодоров за шеф на тотото на мястото на досегашния изпълнителен директор Любомир Петров удари на камък, след като двама от членовете на Управителния съвет - Гошо Гинчев и Христо Йовов - обжалваха своето освобождаване. От Софийски градски съд постановиха, че до приключване на започнатото производство няма как Гинчев и Йовов да бъдат освободени и съответно на тяхно място да бъдат назначени други хора.

Радостин Василев

Поради това министър Василев е избрал друг подход, за да направи желаните промени. Той иска от състава на УС да бъдат заличени другите двама членове - Людмила Петкова и Валентин Точев, които още през август са подали молби да бъдат освободени от длъжност до тогавашния спортен министър Андрей Кузманов. От ММС са заявили на тяхно място в Управителния съвет като временно изпълняващи да бъдат назначени Александър Тодоров и Георгий Султанов, като Тодоров също така да заеме позицията на изпълнителен директор на тотализатора на мястото на Петров.

Към заявлението в Агенция по вписванията са приложени молбите за освобождаване на Петкова и Точев, а самият Тодоров вече отговаря на изискванията да не заема висша публична длъжност, след като бе освободен като народен представител миналата седмица. По този начин най-вероятно поне временно ръководството на тотото ще се състои от Тодоров, Султанов, Гинчев и Йовов, като все още не е ясно каква е ситуацията с досегашния директор Любомир Петров, тъй като той заяви, че няма да обжалва освобождаването си и не подаде жалба до съда. Остава под въпрос как присъствието на членове на различни ръководства в УС ще се отрази на работата на БСТ и вземането на решения.

Александър Тодоров и Георгий Султанов са представители на ИТН, като Тодоров бе депутат в 45-то, 46-то и 47-мо Народно събрание, а през лятото на 2021 година Султанов бе предложен от партията за министър на културата. /БГНЕС