Спецпрокуратурата проверява Татяна Дончева за корупция

Спецпрокуратурата образува проверка за корупция срещу зам.-председателя на парламента от ИБГНИ Татяна Дончева.

Това обявиха от държавното обвинение. В съобщението не се цитира името на Дончева. Но става ясно, че проверката е свързана със скандала, в който я забъркаха от "Има такъв народ" в последните дни. "Специализирана прокуратура се самосезира по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-ото Народно събрание", обяви обвинението, цитирано от в. "Сега".

Проверката ще се извърши лично от прокурор. "След извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, наблюдаващият прокурор ще извърши преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от НК", обяснява прокуратурата.

Тошко Йорданов обвини Дончева, че е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално правителство. Твърденията на Йорданов предизвикаха скандал, от който се възползва и бившият премиер Бойко Борисов, за да атакува опонентите си.

Въпросният депутат е Радостин Василев - бившият председател на правната комисия в миналия парламент и кандидат-министър в неуспешния проектокабинет на Слави Трифонов. В неделя вечерта той гостува в предаването на Йорданов "Студио Хъ" по ТВ 7/8, за да представи версията си за случая.

Василев разказа, че Дончева го е потърсила, след като е станало ясно, че ИТН няма да реализира мандат за правителство. Той предположи, че тя се е насочила към него, защото го е познавала като колега адвокат. Първоначално Дончева го е поканила на среща в нейния офис, но той е отказал и тя е дошла в неговата адвокатска кантора. Това е станало на 12 август привечер. Нито Василев, нито Йорданов обясниха защо са чакали толкова дълго, за да разкрият подобна случка. Василев подчерта, че край кантората му има охранителни камери, които са записали как Дончева пристига и как си тръгва.

Според депутата Дончева му е казала, че в ИТН има "петдесетина нормални хора, които могат да изземат функциите на сценаристите, да ги натикат в ъгъла, защото, видите ли, сценаристите са лоши, те пречат на нормалната политика в държавата и на формирането на кабинет". И развила пред него план, според който въпросните "нормални хора" трябвало да отстранят сценаристите от ръководството на партията, за да може да се работи с нея. Другият вариант бил да бъдат отцепени 20-30 депутати от ИТН, които да гласуват извън политиката на своята партия.

За самия подкуп, който Йорданов твърдеше, че е бил предлаган, Василев обясни, че по време на разговора Дончева "рисуваше на едно листче". Първоначално той каза, че се виждала сума, а после се поправи, че била цифра - "500К" или 500 хиляди. "Аз го виждах перфектно. Не съм реагирал на това нещо", каза той. Не обясни защо, ако е заподозрял подобно нещо, не е попитал събеседника си какво означава числото. Оказа се, че не разполага и с листчето, което твърди, че е видял.

Накрая Василев побърза да уточни: "Аз като адвокат не мога да кажа, че тя ми е предлагала подкуп. Аз ти разказвам историята едно към едно. Хората да си правят сами изводите за тази история и за г-жа Дончева."

Дончева заяви в неделя пред Клуб Z, че "не й остава друг избор освен да потърси правата си по съдебен път. Разкази с неочакван край от типа "аз не мога да потвърдя, че тя ми предложи пари, но така ми се стори" няма да свършат работа на Тошко Йорданов и Радостин Василев" в съда". /БГНЕС