Спасители предотвратиха трагедия с групово удавяне в Несебър

Спасители предотвратиха трагедия с групово удавяне на Южния плаж в Несебър, разказва кореспондентът на БГНЕС от Бургас.

Инцидентът е от четвъртък. Разиграл се е около 19:00 часа в извънработното време на спасителите и при вдигнат „червен флаг“, който забранява влизането в морската вода заради лошо време и бурни вълни.

Мъж и жена са влезли в неспокойното море, въпреки червения забранителен флаг. Минути по-късно туристите, започват да се давят. По това време на вишките не е имало спасители заради приключилия им работен ден. Служител от школата по сърф, ситуирана на плажа, забелязал бедстващите в морето и влязъл с плавателен съд да ги спасява. Огромните вълни обаче повличат и него навътре в морето.

За щастие точно в този момент няколко от спасителите, които живеят наблизо, излезли след работа да се видят на едно от плажните заведения и видели групата давещи се. Те са реагирали светкавично и започнали рискована спасителна операция. Повикали свои колеги на помощ, които пристигнали с оборудване.

В продължение на повече от 30 минути осем плажни спасители са се борели с огромните вълни, за да достигнат и измъкнат на брега тримата давещи се. Използвали са въжета, с които са се придържали, за да обезопасят спасителната операция и да не се стигне до по-голяма трагедия.

Първо са успели да стигнат до жената и са я извадили на брега, а след това са измъкнали и двамата мъже.

"Спасителите са действали не само професионално и мигновено, но преди всичко са проявили голяма човечност и смелост, хвърляйки се в морето по време когато не са на работа и нямат никакви служебни задължения. В случая туристите са имали късмет, че момчетата са били случайно на плажа и са ги забелязали", заяви концесионерът на Южния плаж в Несебър Кирил Спасов. Той призова отново всички летуващи да спазват флаговата сигнализация.

"Всеки, който нарушава правилата поставя в голям риск не само собствения си живот, но и този на спасителите. Недопустимо е да се влиза в морето при лошо време и вдигнат "червен флаг", както и след 18.00 часа, когато приключва работното време на спасителите", предупреди за пореден път концесионерът и посочи, че при бурно море къпането е изключително опасно. /БГНЕС