Спадът в еврозоната се задълбочава, засилват се опасенията от рецесия

Икономическата активност в Европа отново е спаднала през септември, показва внимателно наблюдавано проучване, което засилва очакванията за настъпване на рецесия.

"Икономическият спад в еврозоната се е задълбочил през септември, като бизнес активността се е свила за трети пореден месец", заяви S&P Global Flash Eurozone PMI. "Макар и скромен, темпът на спад се е ускорил до темп, който, с изключение на пандемичните прекъсвания, е най-силен от 2013 г. насам."

Индексът на мениджърите по покупките се понижи от 48,9 през август до 48,2 през септември, като резултат под 50 означава свиване на икономиката.

"Рецесията в еврозоната е на дневен ред, тъй като компаниите съобщават за влошаване на бизнес условията и засилване на ценовия натиск, свързан с нарастващите разходи за енергия", заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence. "Германия е изправена пред най-тежките условия, като икономиката се влошава с темпове, които не са наблюдавани извън пандемията от световната финансова криза насам."

Растящите цени на енергията и рязкото повишаване на разходите за живот удрят по търсенето и ограничават производствената продукция.

Инфлацията в еврозоната се покачи до 9,1% през август, което е исторически максимум, а анализаторите прогнозират, че до края на годината показателят може да достигне двуцифрено число.

Европейската централна банка повиши лихвените си проценти с рекордните 75 базисни пункта този месец и обеща да направи всичко възможно, за да ограничи скока на потребителските цени.

Уилямсън заяви, че индикациите сочат свиване на еврозоната с 0,1% през третото тримесечие на 2022 г. и рязко засилване на спада през четвъртото тримесечие.

"Поради това предизвикателството, пред което са изправени политиците, а именно укротяването на инфлацията, като същевременно се избегне твърдо приземяване на икономиката, става все по-трудно", каза Уилямсън. /БГНЕС, АФП