СОС ще разгледа върнатите решения за алея „Героите на Украйна“ и пл. „Борис Немцов“

Столичният общински съвет ще разгледа върнатите от областния управител на София Иван Кючуков три предложения - за издигане знамето на Украйна на административната сграда на Столична община до прекратяване на войната; за наименуване на алея „Героите на Украйна" и за кръщаване на площад с името „Борис Немцов“, предаде репортер на БГНЕС.

В мотивите си областният управител посочва, че в Правилника за прилагане на Закона на държавния протокол изчерпателно са изброени хипотезите, при които по изключение на българска обществена сграда може да се издигне флаг на чужда държава, а именно при официално посещение на държавен глава, на председател на парламент, на министър-председател, на министър на външните работи. Разпоредбите са изчерпателно изброени и в никоя от тях не попада хипотезата за издигане на знамето на чужда държава на административната сграда на общинска администрация, каквато в случая е Столична община, поради което същото се явява незаконосъобразно по своето естество.

От друга страна в цитираните разпоредби е посочено, че срокът за поставянето на националния флаг на чуждата държава на съответната сграда е свързано с продължителността на официалното посещение. Не е уредена хипотеза, в която националният флаг на чужда държава да бъде издигнат за неопределен по продължителност срок, какъвто в случая е „до прекратяване на войната“.

Сред мотивите за връщане на точката за наименуване на алея „Героите на Украйна", областният управител подчертава, че в Наредбата на Столичен общински съвет за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община са посочени кои общински обекти могат да бъдат обект на именуване. Пространството между бул. „Драган Цанков“, ул. „Незабравка“, ул. „Никола Мирчев“ и стената на посолството на Руската федерация в България, не попада сред изброените обекти, общинска собственост. По своето предназначение същото не съставлява алея, нито друг обект, подлежащ на именуване. Безименното пространство, предмет на решението, не представлява зелена площ, а е част от инфраструктурата на столицата и част от уличната мрежа (бивше трамвайно трасе) и попада в устройствена зона ТПС, с начин на трайно ползване „специален терен“, за обекти на сигурността и отбраната, съгласно Закона за устройство и застрояване на Столична община.

За третата точка - наименуване на озелененото пространство между бул. „Драган Цанков”, ул. „Латинка“, ул. „Константин Щъркелов“ и ул. „Фредерик Жолио Кюри“, с името площад „Борис Немцов“, областния управител посочва в мотивите си, безименното пространство, предмет на решението, съставляващо УПИ I — за озеленяване, кв. За, м. „Изток — Изток част I и част 2“, район „Изгрев“, е с предназначение за озеленяване и попада в устройствена зона Тго — терен за локални градини и озеленяване и същият не представлява площад.

Съгласно Наредбата на Столичен общински съвет за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община, имената на общинските обекти са посветени на хора, събития и постижения с принос за световното и националното развитие и за развитието на гр. София. Те изразяват признателността на столичани към тяхното дело и значимост. Видно от цитираната разпоредба, при именуването от една страна следва да се отчита приносът на носителите на имената към световното, националното и местното развитие, който се измерва през призмата на историческото време и от друга по безспорен начин да обединява обществото. В доклада не са наведени никакви доводи за приноса на Борис Немцов към националното развитие и към развитието на гр. София, се казва още в мотивите на областния управител.

БГНЕС припомня, че на 7 април Столичният общински съвет взе решение за алеята, която се намира между булевард „Драган Цанков” и оградата на руското посолство, да бъде кръстена „Героите на Украйна” с 36 „За”, 16 „Против”. С 33 гласа „За”, 12 „Против” и 2 въздържали се беше прието и решението градинката в близост до руското посолство да носи името „Борис Немцов”. Това бяха двете решения, предложени от общинските съветници от „ГЕРБ-СДС“ Малина Едрева и Борислав Бориславов, и от „Демократична България“ Веселин Калановски.

„Предложението ни за именуване е мотивирано, преди всичко от необходимостта, градът ни да приеме важен символичен акт на солидарност с украинския народ, борещ се понастоящем за своята независимост и териториална цялост, както и в защита на проевропейската и евроатлантическата си ориентация. Подобна инициатива е предприета и подкрепена от голяма част от гражданите на София, неправителствени организации, творци и общественици, които заявиха това чрез писмени предложения за именуване, декларации, събития и протести, включително и пред посолството на Руската федерация“, се казва в доклада за именуване на площадното пространство в район „Изгрев“ с името „Героите на Украйна“.

В мотивите за предложението в София да има пространство наречено на Борис Немцов, общинските съветници посочват нуждата да се изрази солидарност не само с украинския народ.

Малина Едрева и Борислав Бориславов от групата на „ГЕРБ-СДС“ и Веселин Калановски от „Демократична България“ посочват, че София може да стане част от глобалната инициатива за подкрепа на Украйна чрез преименуване на обекти в непосредствена близост до посолствата на Руската федерация и да застане редом с Атина, Вашингтон, Вилнюс, Копенхаген, Лисабон, Лондон, Осло, Прага, Рига, Тирана, Торонто, където подобни решения се обсъждат или вече са взети. Името на Борис Немцов пък носят площади във Вашингтон, Вилнюс, Прага и Киев. /БГНЕС