София е домакин на конференция на високо равнище за предизвикателствата пред черноморската сигурност

Национална конференция по повод 20-годишнината на България в НАТО и 75-годишнната на Алианса ще се проведе в София днес. Организатори са Дипломатическият институт към министъра на външните работи, Информационният център на Министерството на отбраната, Атлантическият клуб в България и Софийският форум за сигурност.


Конференцията е част от Националната програма с инициативи за отбелязването на 20-годишнината от членството на България в НАТО, приета от Министерския съвет. Основният акцент на събитието ще бъде 20-годишнината от присъединяването на България към НАТО, както и 75-ата годишнината на Алианса. Конференцията ще предостави възможност за диалог и сътрудничество на високо равнище по ключови предизвикателства пред сигурността в нашия регион и Алианса.

В рамките на специализираните панели ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред черноморската сигурност след руската военна агресия в Украйна и ангажиментите на НАТО за развиване на сдържащия и отбранителен потенциал на Източния фланг; постиженията на НАТО като лидер в научния и технологичния сектор и участието на България в успешни инициативи на Алианса в сфери като киберсигурност, научни изследвания, изкуствен интелект, Космос; изграждането на устойчивост срещу хибридни заплахи и възможностите за противодействие на дезинформацията и зловредното информационно чуждестранно влияние чрез повишаване на капацитета в сферата на стратегическите комуникации.

В откриването на конференцията ще участват президентът Румен Радев, министър-председателят в оставка акад. Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев. Видео послание ще отправи посланик Борис Рюге, помощник генерален секретар на НАТО по политическите въпроси и политика за сигурност. /БГНЕС