София на сигурен балотаж, без националисти и популисти в големите градове

ГЕРБ остават водеща политическа сила след провелите се днес местни избори. „БСП за България“ подобряват резултатите си от предходните местни избори през 2015 г. и ще имат балотаж в няколко областни града, предаде репортер на БГНЕС.

Големите губещи от днешния вот са националистическите сили и популистите, които не успяха да се преборят за гласовете на българина в нито един град.

Голямата изненада поднесе независимият кандидат Борис Бонев в София, който проведе активна кампания в социалните мрежи и сред жителите на столицата, което го нареди сред първите четирима класирали се.

София и Пловдив на балотаж

Около 10% е разликата между двамата основни кандидати за кмет на столицата. Кандидатът на ГЕРБ/СДС и досегашен градоначалник Йорданка Фандъкова получава 32,8% от гласовете на столичани. Издигнатата от инициативен комитет и подкрепена от БСП Мая Манолова събира 23,1% от вота на софиянци. За кандидата на "Демократична България" Борислав Игнатов са гласували 13.6%. Четвърти в подредбата е независимият кандидат Борис Бонев с 13.1%. Общинският съвет на София изглежда така: 30,4% за ГЕРБ, ДБ - 15,5%, БСП - 14,5%, според данните на "Тренд".

Йорданка Фандъкова и Мая Манолова

По данни на агенция "Галъп" досегашният кмет на столицата Йорданка Фандъкова води с 34,7%, след нея се нарежда издигнатата от инициативен комитет и подкрепена от БСП Мая Манолова с 24,6%. На трето място е кандидатът на "Демократична България" Борислав Игнатов с 14,9%. Четвърти е кандидатът на "Спаси София" Борис Бонев с 13,4%, следван от Ангел Джамбазки от ВМРО с 4,1% и Волен Сидеров от "Атака" с 1,6%. По данни на екзитпола на "Алфа Рисърч", досегашният кмет на столицата Йорданка Фандъкова води на първи тур с 35,4%. На второ място е издигнатата от инициативен комитет и подкрепена от БСП Мая Манолова, която печели 26,2% от подкрепата на избирателите. На трето място е кандидатът на "Демократична България" Борислав Игнатов с 15.8%.

Здравко Димитров

За втория по големина град кандидатът на ГЕРБ за кмет Здравко Димитров води с 14% пред опонента си Дани Каназирева, „Съюз за Пловдив”.

Иван Портних

Морската столица Варна най-вероятно има кмет още на първи тур. Това е досегашният градоначалник Иван Портних от ГЕРБ, който към 18 часа получава 49,5% от вота на варненци.

Димитър Николов

Другите големи градове с вероятен кмет още на първия тур са Велико Търново и Бургас. Настоящият градоначалник на старата столица Даниел Панов печели още един мандат, а в Бургас Димитър Николов продължава да управлява морския град. И двамата са от ГЕРБ.

Даниел Панов

Кандидатът на ГЕРБ в Стара Загора и досегашен кмет Живко Тодоров също печели нов мандат още на първия тур. В Кърджали на първи тур Хасан Азис от ДПС получава 49,9%.

Балотаж се очертава в София, Пловдив, Плевен и Благоевград.

Живко Тодоров

Първи реакции С увереност мога да кажа, че БСП се завръща в местната власт. Имаме почти двойно по-голяма подкрепа за партията от 2015 година. Това заяви на пресконференция след приключването на изборния ден Кирил Добрев от БСП, предаде репортер на БГНЕС. От временните резултати е ясно, че БСП е на балотаж в 15 областни града. В няколко от тях сме първа политическа сила, заяви Добрев. Знакови крепости на ГЕРБ се пропускаха, коментира той. Това беше най-пестеливата и най-положителна кампания, която БСП някога е правила, посочи още Добрев и в заключение призова гражданите да гласуват на балотаж, там където ще има. Конкретно за София, Добрев заяви, че столичани са показали, че искат промяна и ги призова следващата неделя да гласуват именно за тази променя. Има ориентировъчни данни - ускоряваме развитието на Бургас. От многото срещи по време на кампанията чух доста предложения и критики - за нови проекти, от утре започваме да готвим Бюджет 2020. Ще работя в диалог и партниране с всички политически групи, ще се вслушам във всички добри предложения. Това каза пред БНТ Димитър Николов от ГЕРБ, който по данни от екзитпол на "Галъп" печели още на първи тур вота в Бургас. Жителите не ме приемаха като кандидат за кмет, много от хората днес ми се обадиха, че нямало смисъл да гласуват, защото съм категоричен кмет. Ромските махали се оказаха с най-ниска избирателна активност, коментира още Димитър Николов.

Провалът на националистите

Големият губещ на тези избори са националистите. Въпреки скъпата и масирана кампания, която направиха Ангел Джамбазки и Славчо Атанасов в София и Пловдив, кандидатите на ВМРО не само, че не успяха да отидат на балотаж, но и не се наредиха сред първите трима. Джамбазки е пети в столицата, задминат от независимия и проевропейски кандидат Борис Бонев, което ясно показва, че софиянци отхвърлят езика на омразата и агресивността.

Жълт картон получи и бившият коалиционен партньор на ВМРО лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, подкрепата за който се движи около 1%.

Възходът на младите

Истинската изненада поднесе Борис Бонев в София. Независимият кандидат, станал известен с помощта на неправителствената организация „Спаси София“, която през последните две години осветли различни инфраструктурни, градоустройствени и екологични проблеми на столицата, спечели сърцата на младите и активни граждани.

Десницата в София отново излезе разединена на тези местни избори, което й попречи да стигне до балотажа, въпреки че имаше шанс за това. За това говорят и гласовете, които получиха по отделно Борис Бонев и кандидатът на „Демократична България“ арх. Борислав Игнатов. Ако двамата се бяха обединили, вероятността те да се изправят на балотажа срещу Йорданка Фандъкова беше огромна.

Избирателна активност и нарушения

Прогнозите и очакванията сочеха, че на тези избори ще има висока избирателна активност. За висока избирателна активност призоваха и президентът Румен Радев, и премиерът Бойко Борисов.

По данни на ЦИК към 18.30 часа са гласували 2 709 340 гласоподаватели, което прави 42,85%. Най-ниска е избирателната активност във Варна – 30.60%. Най-висока е активността в Трекляно, Кюстендил – 82.47%.

В София са гласували 32,78%.

За останалите големи градове към 17.30 часа избирателната активност е: в Бургас – 34.27%; Видин – 34.44%; Велико Търново – 39.44%; Кърджали – 42.72%; Пловдив – 33.50%.

В Русе са гласували 33,22%, а в цялата област активността е около 38,5%. В Стара Загора са излезли да гласуват 51 091 души или 36,69% от имащите право на глас. В община Благоевград тя е 47%.

220 са жалбите и сигнали, постъпили в Централна избирателна комисия днес за цялата страна. От тях 109 са за нарушение в организацията на изборния процес, 42 са за нарушения в избирателните права, 55 са за предизборна агитация в дена на изборите и 4 за купуване на гласове. /БГНЕС