Снежната буря в САЩ продължава да взима жертви

Броят на загиналите от жестока зимна буря, обхванала голяма част от Съединените щати по Коледа, нарасна до най-малко 61, съобщиха официални лица. Изпълнителният директор на окръг Ери Марк Полонкарц каза, че са докладвани още два смъртни случая в западния регион на Ню Йорк, който е понесъл тежестта на историческата буря, с което общият брой на жертвите става 39.

Окръг Ери включва заснежения град Бъфало, където са повечето смъртни случаи. Полонкарц каза, че 17 от 39-те жертви са открити навън, 11 са били в домове, четирима са били в коли, четирима са загинали, докато са гребели или почиствали снега, а три са били резултат от неспособността на екипите за спешна помощ да стигнат до тях навреме. Съобщава се и за девет смъртни случая при автомобилни катастрофи, свързани с буря в среднозападния щат Охайо, смъртни случаи има и в поне половин дузина други щати.

С покачването на температурите и топенето на снега властите в Ню Йорк изразиха загриженост за наводненията, но окръжният изпълнителен директор каза, че „не изглежда това да е лошо“. „За щастие, изглежда, че наводненията ще бъдат минимални“, каза Полонкарц. Той каза, че електричеството е възстановено за всички жители на областта.

Докато Бъфало се измъкваше от бурята, която се случва веднъж на поколение, имаше нарастващи критики към реакцията на властите, като Полонкарц нарече поведението на града „смущаващо“. Забрана за пътуване например не беше издадена в Бъфало до 9:30 сутринта в петък сутринта, когато много хора вече бяха на път за работа.

Бурята също донесе необичайно ниски температури в щати като Тексас и Флорида и предизвика хаос на летищата, като хиляди полети бяха отложени или отменени. Компанията Southwest Airlines, която отмени над 15 000 полета за осем дни заради срив в системите си за график, заяви, че очаква операциите й постепенно да се върнат към нормалното. /БГНЕС, АФП