Снегопочистването продължава, техниката влезе и в кварталите

Над сто са снегопочистващите машини, които работят на терен в столицата, за да почистят пътните артерии от снега, който валя през цялата нощ и все още продължава, предаде репортер на БГНЕС.

Основните булеварди и обществено значими улици са на асфалт. Движението при зимни условия е осигурено навсякъде, заяви пред БГНЕС Анета Савова от Столичен инспекторат.

Снегопочистващите фирми работят, приоритетно се осигуряват трасетата, по които се движи градският транспорт, около болниците, както и около училища. „Независимо, че днес не е учебен ден, за да могат утре учениците спокойно да отидат на училище”, заяви Савова и подчерта, че не са установени непочистени спирки на масовия градски транспорт.

Продължава работата в улиците в кварталите. От Столичния инспекторат призовават шофьорите в по-тесните улици да не пречат с паркиране на снегопочистващите фирми. Апелират се и шофьорите да карат подготвени за зимни условия, както и да се съобразяват на пътя с работата на снегорините.

„Следи се обстановката, температурите от минус 16, станаха минус 10, през нощта срещу понеделник се очаква също да паднат, така че ще продължи работата на опасни и стръмни участъци. Почистват се и тротоарите”, заяви тя.

Призива към софиянци е да създадат организация за почистване на прилежащите територии около сградите така, че да не се струпва снегът около стволовете на дърветата, защото смесите са активни. Само в природен парк Витоша се прави опесъчаване с цел безопасност за дървесните видове. Автобусите на ски училищата и само автомобили с вериги се пропускат до Златните мостове.

В крайградските райони снеговалежът продължава, но в централната част на града той спира, очакванията са, че след 17.00 часа снеговалежът ще спре, каза Савова. /БГНЕС