Служители от спешното в Благоевград се вдигнаха на протест

Служителите на Спешно-приемно отделение /СПО/ към МБАЛ-Благоевград по обяд днес протестираха срещу новата заповед на здравния министър, касаеща изплащането на средствата при прием на пациенти с COVID-19, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

„Недоволни сме от новия метод на заплащане при работа с COVID-положителни пациенти. В началото на пандемията обявиха, че трябва да дават по 1000 лв., ако работиш на първа линия. Сега обаче вече не е така. Твърди се, че за да получим тази сума, трябва да има поне един преминал пациент – дали има коронавирус или не, няма значение. И ако няма такъв на дежурство, няма да получим нищо. Аз получих за юли 200,88 лв.“, каза д-р Рая Илиева.

„При нас в СПО е много по-голям рискът да се заразим, отколкото в инфекциозно отделение или реанимация, защото там колегите са подготвени, когато влизат в тези сектори винаги са защитени. Когато при нас пристига пациент, ние не знам дали е заразен. Идва с разстройство и повръщане и се оказва, че е с COVID-19. Не съм съгласна с това разпределение на средства“, каза медицинската сестра Жанет Цветкова и добави: "Ние получаваме заплата за предния месец, така че не знаем какво ще получим накрая, въпреки че сме изложени на риска".

„12 часа ние работим с COVID-болни, а реално се заплащат 7. На нас ни се заплаща на преминал пациент с коронавирус. Днес може да са минали 10, но ни се заплаща за един. Трябва да имаме пълен работен месец, за да вземем 1000 лв. и ако има поне по един заразен, преминал през СПО“, обясни Красимира Вълкова. Колегите ѝ дадоха пример с това, че ако един заразен дойде заедно с цялото си семейство – хипотетично от 4 души, „бройка“ ще бъде заплатена само за един, а не за четирима. Заплащане на допълнителните средства не е имало и когато заразените ученици от Езиковата гимназия, които бяха на лагер в Австрия, пристигнаха в Благоевград и са преминали през СПО.

Ако пациентът не бъде хоспитализиран, медицинските служители не получават бонус.

Протестиращите днес заявиха, че са готови да блокират СПО, ако не се удовлетворят исканията им. И уточниха, че това е протест към министерството, а не към ръководството на болницата, която е с вързани ръце.

Служителите вече са подготвили и писменото си становище до здравния министър Стойчо Кацаров. /БГНЕС