Служители на Агенция по кадастъра протестираха заради ниски заплати

Служители на “Агенцията по геодезия, картография и кадастър” излязоха на едночасова стачка пред сградата на службата, за да протестират срещу ниските заплати, които получават.

"907 лева заплата за специалисти като инженери, архитекти и геодезисти е наистина обидна. В крайна сметна ние се опитахме по всякакъв начин да убедим властимащите, че трябва да има адекватна оценка на техния труд, но към момента не се е случило". Това заяви Кремена Атанасова от КТ "Подкрепа", предаде репортер на БГНЕС.

Протестните Атанасова каза, че акцията им е започнала още през месец май. Тя посочи, че са водили разговори с МРРБ, Министерство на финансите, както с редовното и служебното правителства. “Смятам, че точката на кипене вече е премината и някой трябва да чуе гласовете на хората”, коментира синдикалистката.

Атанасова добави, че в агенцията работят около 400 души. “Категорично те трябва да са повече, агенцията е създадена с щатна численост от 600 души, но така или иначе към момента 200 човека не достигат”, отбеляза тя.

Момчил Терзийски, началник на службата по геодезия, картография и кадастър към АГКК коментира, че дейността на служителите генерира над 20 млн. лв. приходи в държавната хазна. В агенцията се извършват над 700 000 услуги на годишна база, и на служител се падат по около 5 000 услуги, което означава висока натовареност за ниско възнаграждение. “Нашите искания са минимум 20% увеличение на основната заплата от 1 октомври 2022 г. В противен случай стачните действия ще продължат колкото е необходимо”, категоричен е специалистът./БГНЕС