Служебното правителство встъпи в длъжност, министрите обявиха приоритетите си

Четвъртото служебно правителство на президента Румен Радев встъпи в длъжност, на официални церемонии по предаването на властта министър-председателят и ресорните министри обявиха приоритетите си, предаде репортер на БГНЕС.

На вас се пада отговорността да управлявате служебен кабинет с предизвикателства, които бяха спестени на предишните служебни кабинети. Вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността, заяви държавният глава в Гербова зала, обръщайки се към служебните министри, като призова първият им приоритет да бъде недопускането на страната във военен конфликт.

Сигурността на доставките на енергоносителите са другият основен приоритет, категоричен бе Радев. Трябва да осигурите предвидимост и ясен хоризонт на земеделските производители, да се овладеят цените, обществото чака да чуе цялата истина за строителството на Хемус, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти, каза още той. По думите му националното единение е изборът, който трябва да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена.

Служебният министър-председател Гълъб Донев заяви, че служебното правителство не е Б отборът в управлениеито на държавата.

Очаквам работа на 100% от колегите министри – организиране и провеждане на честни избори, възстановяване на доверието между институциите, намиране на изход от всички завещани кризи, сваляне на политическото напрежение, продължаване на работата по Плана за възстановяване и устойчивост. Служебното правителство има за задача да възстанови добрия тон, диалога в обществените отношения. Донев обяви, че приоритетите на кабинета са цените на газа, на горивата, рекордната инфлация, протестът на пътнотранспортните фирми.

Разчитам на новите министри да не забравят, че нашето правителство беше свалено толкова бързо, защото ударихме схемата в пътния транспорт, железопътния транспорт, каза Кирил Петков по време на предаването на поста на Донев.

Погрижихме се да има помощи за отопление през зимата, погрижихме се хората да не усетят ръста на цените на тока и сложихме таван за цените на тока на бизнеса. Само за 7 месеца направихме истинска газова диверсификация, което ще ви помогне да се справите с последствията от енергийната криза. С пускането на газовата връзка с Гърция от края на септември хората могат да усетят съществено намаляване на цените, количествата ще стигнат до пролетта, добави Петков.

Увеличихме заплатите на учителите, помощи за уязвимите групи, оставяме излишък от 1,5 млрд. лева, в държавната хазна има над 8,5 млрд. лева. 13 млрд. осигурихме по Плана за възстановяване, изброи още той и изрази надежда служебното правителство да продължи борбата с корупцията.

По-рано днес от правителствената пресслужба съобщиха, че Петков е сезирал МВР, ДАНС и МОСВ за нарушения на „Балкански поток“, проверка, която той е разпоредил да бъде извършена преди два месеца, като резултатите от нея сочат нарушения, включително на екологичното и трудовото законодателство, нарушения при възлагането и провеждането на обществени поръчки, нарушения при финансирането на дейности и др.

Георги Гьоков предаде поста на Лазар Лазаров, който поема работата на служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика.

Онова, към което ние ще се стремим, това е последователност, надграждане и развитие на прилаганите политики и усъвършенстване на някои мерки. Основният приоритет, който ще стои пред Министерството на труда, пред мен, пред моя екип и пред всички, работещи в системата, е ограничаване на негативното въздействие на кризите върху пазара на труда и подобряване на жизненото равнище на населението и на уязвимите групи. Ще продължим политиките за повишаване на заетостта, подчерта Лазаров. Другите приоритети са развитието и устойчивостта на държавното обществено осигуряване, както и подобряване и усъвършенстване на контрола по спазване на трудовото законодателство. Лазаров сподели, че неговото категорично убеждение, а също и това на екипа му, е, че кризите не могат да бъдат оправдания за неспазване на трудовите и социалните права. „Един сериозен приоритет в нашата работа ще бъде усъвършенстване на системата на социалното подпомагане“, посочи той. Усилия ще бъдат положени и върху изпълнението на всички ангажименти, свързани с реализирането на реформите и мерките във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. „Ще се постараем да подготвим всички нормативни актове, които да благоприятстват изпълнението на заложените в него политики“, каза още Лазар Лазаров.

При предаването на властта във финансовото министерство Асен Василев, който бе кандидатът на ПП за премиер, информира, че оставя финансите на държавата в стабилно състояние – бюджетният излишък е над 1,5 млрд. лева, има над 8,5 млрд. лева в хазната, вече сме 15-ата държава по Плана за възстановяване и устойчивост, която може да започне да получава средства, с 2 млрд. по-малко е държавният дълг отколкото беше през декември 2021.

Служебният министър на финансите Росица Желева пък заяви, че основна задача на кабинета ще бъде осигуряване на средства за изборите. Ще положим усилия и за събираемостта на приходите. Ще съставим бюджет 2023, спазвайки процедурата, каза Желева.

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев поиска по-амбициозна Агенция за инвестиции и обяви, че с екипа му ще направят всичко възможно да запазят кредита на доверие, да го развият и да осигурят устойчиво управление. Той поиска кредит от десетина дни, в които да окомплектова политическия си кабинет и едва след това да представи концепция за управление с уговорката, че има ясна визия за нещата.

Относно Българската банка за развитие, плановете на служебния министър са да се фокусира върху естеството и сърцето на една такава кредитна институция, това е управлението на риска. Като приоритет в работата си той открои и Фонда на фондовете.

От своя страна Даниел Лорер заяви, че министерството предлага изчистен дневен ред. Европейските програми, които подпомагат българския бизнес, вече са предадени на Европейската комисия за одобрение. Планът за възстановяване и устойчивост също беше одобрен, каза още Лорер и се похвали с над 1000 компании, одобрени за енергийна ефективност.

Оставяме ви един изключително мотивиран екип, който ще ви помага с 200% от своите усилия, за да може българската икономика и граждани да преодолеете тежката ситуация. Вярваме, че България може да излезе по-силна от другата страна на това предизвикателство, обърна се Лорер към Пулев. Лорер също така заяви, че е силно убеден, че ПП има всички шансове да бъде първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори.

Весела Лечева, която заема поста на служебен спортен министър, подчерта, че ще бъде грешка, ако някой се постави над българския спорт. Тя прие поста от Радостин Василев, който каза, че си тръгва с високо вдигната глава, защото е направил всичко по силите си и няма от какво да се срамува. Стартирах безпрецедентно освобождаване на завладените спортни имоти от мутрите и мафията, бях категоричен и непоклатим, че правилата и законите са еднакви за всички и трябва да се спазват до последната буква, както и че това е не правилният, а единственият начин спортът и държавата да вървят напред, допълни той.

Росен Христов пое министерството на енергетиката от Александър Николов със заявка за фокус върху доставките. „Вярвам, че, въпреки краткия времеви мандат на служебното правителство, ще успеем да нормализираме ситуацията, да осигурим спокойствие за зимния период и ще осигурим стабилна база за работа на следващия редовен кабинет“, подчерта той.

Александър Николов заяви пред своя наследник, че въпреки сериозната криза с енергийните цени в света и предизвикателствата, свързани с войната в Украйна и прекъснатите доставки на природен газ от страна на „Газпром експорт“, Министерството на енергетиката е успяло да разработи и приложи програми за компенсации на потребителите, както и да договори възможности за внос на втечнен природен газ.

Служебното правителство ще прецени кои са най-добрите решения за България и в тези усилия може да разчита на моята пълна подкрепа и съдействие, ако е необходимо“, каза още бившият енергиен министър. От своя страна министър Росен Христов бе категоричен, че в настоящата изключително тежка ситуация дейността на Министерството на енергетиката трябва да се фокусира върху сигурността на доставките на енергия за икономиката и бита, което да гарантира спокойствие и стабилност в икономическото развитие на страната.

Бойко Рашков, който предаде поста на министър на вътрешите работи на Иван Демерджиев, заяви, че на новото ръководство на МВР оставя актуализиран бюджет, 20% увеличение на заплатите на полицейските служители, 100% увеличение на сумите, предвидени за облекло на служителите, 100% увеличение на капиталовите разходи, 9 млн. лева за подобряване на спортната дейност в МВР, 99% приключилата реформа в МВР в отделните служби, регионалните дирекции на МВР, а 25 структури на МВР в страната са трансформирани. Създадено е и районно гранично управление в Резово, за да отговори адекватно на имиграционния натиск, подчерта Рашков.

Есента ще имаме основание да кажем, че продължаваме тенденцията за намаляване на криминалния вот по време на изборите, каза още той.

Ръководил съм се винаги от принципите на професионализма и прозрачността. Ще се опитаме да засилим борбата с имигрантския натиск, регионална престъпност, контрабандата и измамите с ДДС, особено внимание ще бъде насочено към пътищата, определи приоритетите си Демерджиев, който е и вицепремиер по обществения ред.

По време на церемонията, в която Драгомир Заков отстъпи поста си на Димитър Стоянов, стана ясно и че външният министър в кабинета на Кирил Петков Теодора Генчовска влиза в екипа на новия министър на отбраната.

Стоянов обясни, че приема поста в изключително труден момент заради войната в Украйна, но е убеден, че българските въоръжени сили са и ще продължат да бъдат гарант за сигурност, суверенитет и отбрана. Основен двигател ще е модернизация на армията – това, което може да се свърши без парламент. „Очаква ни подготовка на бюджет – беше решено 2% от БВП да отиват за отбрана и ще опитаме да постигнем тези 2%”, допълни той и бе категоричен, че няма да политизира Българската армия.

Николай Събев, поради положителен COVID тест на съпругата му, не можа лично да предаде Министерството на транспорта и съобщенията на Христо Алексиев. Постът бе предаден от заместник-министър Владимир Върбанов. Алексиев, който освен служебен министър на транспорта и съобщенията ще бъде и вицепремиер по икономическите политики, заяви, че познава отлично системата на транспорта, а основната му задача ще бъде намаляване на напрежението в сектора.

„Планирам първите ми срещи да бъдат с браншовите организации в транспортния сектор. Важно е да се възобнови диалогът с бранша. Предоставянето на транспортните услуги на гражданите и бизнеса трябва да бъде гарантирано, като е необходимо да се търсят и механизми за намаляване на цената им, защото те влияят пряко върху стойността на всички стоки и услуги“, добави той. Новият екип ще осъществява контрол на прозрачността в подготовката и провеждането на обществените поръчки за големите железопътни проекти, които ще се финансират по Плана за възстановяване и устойчивост. Изпълнението на ангажиментите по концесионните договори на транспортни обекти също е основен приоритет.

Крум Зарков прие държавния печат от Надежда Йорданова и даде заявка за Съвет по криминологични изследвания към Министерството на правосъдието. Той подчерта, че уважава усилията на бившия правосъден министър и постигнатите добри резултати. Сред приоритетите си той открои продължаването на работата по осигуряването на самостоятелна администрация на европейските делегирани прокурори. Зарков допълни, че ще продължи работата по законопроектите, така че да се осигури най-бърз достъп на България до средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост и да се предотвратят започнали наказателни процедури.

„Имах честта да поставя държавния печат върху няколко закона на 47-о Народно събрание от особена важност. Този за закриване на специализираното правосъдие, този за даване на повече самостоятелност на европейските делегирани прокурори и този, който осигури на българското общество единна информационна среда за запорите на коли, земеделска техника и толкова други движими вещи“, каза по време на срещата Йорданова. Тя съобщи, че оставя на бюрото на новия министър на правосъдието 20 проекта на нормативни актове в различна степен на готовност, включително и тези по Плана за възстановяване и устойчивост.

На церемонията по предаване на поста на министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова подчерта, че служебното правителство ще бъде реваншистко към БСП и ще се представят компромати срещу левицата. „Както виждате, президентът има и специално отношение към мен, след като той назначава на моята длъжност, човек, който съм уволнила“, коментира тя по повод новия министър на икономиката Никола Стоянов.

От своя страна той определи като първостепенна задача подготвянето на българската икономика за тежката зима, като според него тази цел ще бъде постигната в диалог с бизнеса, включително с участието на синдикалните организации.

Д-р Асен Меджидиев прие здравеопазването със заявка да очаква евентуална нова COVID вълна. Той гарантира, че ще продължи добрите инициативи, които са започнати от екипа на проф. Асена Сербезова. Меджидиев съобщи, че ще постави реалистични цели, с реализацията на които да се случат полезни промени както за съсловието, така и за пациентите и подчерта, че задача пред екипа му ще бъде и подготовката на здравната система за посрещане на евентуалната по-тежка COVID-ситуация.

От своя страна Сербезова връчи на д-р Меджидиев отчета за свършеното от екипа ѝ през изминалите 7 месеца, както и списък със стартираните проекти. Тя подчерта, че ключово за българските граждани е продължаването на дигитализацията в сектор „Здравеопазване“.

Сектор „Земеделие“ поема Явор Гечев. Той пое ангажимент за завършване на поетите ангажименти пред бранша и продължаване на добрите инициативи. Гечев допълни, че ще се работи усилено довършване на работата по Стратегическия план, Националния план за възстановяване и устойчивост и подготовката за тяхното прилагане. „Ще продължим работата по нужното законодателство в сектор Земеделие и за нормалното функциониране в цялата система и не последно място ще се осигури провеждането на честни избори, в рамките на правомощията на Министерство на земеделието“, завърши Явор Гечев.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков даде заявка, че държавата няма да остане без пътно поддържане.

Ще продължим добрите практики на МРРБ – на предишния кабинет и на служебните кабинети, ще има надграждане. Надявам се да намерим в напреднал етап всички неща, за които говорихме преди седем месеца с г-н Караджов, и да продължим в конструктивна посока в бъдеще, каза още регионалният министър.

На въпрос за най-важните задачи арх. Иван Шишков отбеляза, че очевидно има проблем с пътните фирми, но трябва да се запознае в дълбочина с него, за да бъде намерено правилното и законосъобразно решение. Министърът бе категоричен, че със сигурност държавата няма да остане без пътно поддържане. И отбеляза, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството има и други важни приоритети, по които трябва да се работи на бързи обороти.

На церемония по встъпване в длъжност служебният министър д-р Илин Димитров прие управлението в туризма.

В своите встъпителни думи служебният министър очерта някои от най-неотложните задачи, които предстоят. По думите му първо трябва да се направи всичко възможно в спешен порядък, за да бъде ускорена отчетността на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна. Другата приоритетна задача е решаването на проблемите със забавените категоризации на туристическите обекти. Трябва да сме готови и за обезпечаване на работата на сектор туризъм при силна вълна от COVID-19 през есента, подчерта министър Димитров. Предстои активна работа по подготовката на зимния сезон и подпомагането на бранша за договаряне на лято 2023. /БГНЕС