Служебният кабинет поема държавата

Президентът Румен Радев представя структурата, състава и приоритетите на служебното правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Служебният кабинет, чиято основна задача е да организира предсрочните парламентарни избори на 11 юли се оглавява от генерал Стефан Янев.

Стефан Янев е секретар на държавния глава по сигурност и отбрана. Той беше служебен вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната през 2017 година, когато мандатът на Румен Радев започна с назначаването на петото служебно правителство на България, тогава с премиер Огнян Герджиков.

Гълъб Донев заема поста на вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда. Той е секретар по социални политики и здравеопазване на Радев и също беше служебен министър в кабинета на Герджиков.

Служебен вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и министър на вътрешните работи става Бойко Рашков. Той е бивш директор на Националната следствена служба и заместник-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция в периода 2008-2009 г.

Икономистът Атанас Пеканов ще заеме поста на вицепремиер по управление на европейските средства. Той е участник в Стратегическия съвет към президента.

Служебен министър на финансите е Асен Василев, който беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. Тогава трите сфери бяха обединени в едно мегаминистерство.

Служебен министър на отбраната е дипломатът Георги Панайотов.

Д-р Стойчо Кацаров ще оглави здравното министерство. Д-р Кацаров е председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Основата задача и най-важен въпрос пред него вероятно ще е дали и с кой ще се консултира за управлението на пандемията от COVID-19 и какви мерси ще предприеме.

В интервю за БГНЕС през март тази година д-р Кацаров бе категоричен, че здравният министър, здравните власти и щаба трябва да ръководят нещата според медицинските показания, а премиерът (към онзи момент Бойко Борисов – бел. ред.) да бъде изолиран от процеса. Коментарът му тогава бе свързан с прекратената ваксинация с оксфордската ваксина.

Още един участник в предишни кабинети влиза в състава на втория служебен кабинет на Радев. Това е Николай Денков, който отново ще оглави Министерство на образованието. В периода 2014 – 2016 г. той беше заместник-министър в МОН.

Дипломатът Светлан Стоев ще приеме външните работи от Екатерина Захариева, която каза, че лоша дума за него не може да каже и го определи като добър дипломат.

Служебен министър на правосъдието става Янаки Стоилов, който е от емблематичните фигури в БСП.

Известният скулптор Велислав Минеков – един от „Отровното трио” и главно действащо лице по време на протестите от 2020 г., ще оглави Министерство на културата.

Виолета Комитова е служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Асен Личев, който от четвърт век работи в сферата на МОСВ, е служебен министър на околната среда и водите.

Също министър в служебния кабинет на Герджиков, Христо Бозуков сега ще е министър на земеделието, храните и горите. Той е и член на Съвета за икономическо и социално развитие към президента.

Георги Тодоров поема транспорта. Предприемачът Кирил Петков поема икономиката. Петков беше главно действащо лице в акцията по издирване на алпиниста Боян Петров е Хималаите през 2018 година.

Андрей Живков, който в рамките на година оглавяваше Електроенергийния системен оператор е служебен министър на енергетиката.

Министърът на туризма Стела Балтова също беше участник в първия служебен кабинет на Радев. Сега тя оглавява министерството на прага на лято 2021 и се изправя пред проблемите на силно засегнатия от COVID-кризата туристически и хотелиерски бранш.

Бронзовият медалист от Европейското първенство по модерен петобой през 1985 година и многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой Андрей Кузманов е министър на младежта и спорта. /БГНЕС