Словения пред втори тур на президентските избори

Консервативният кандидат за президент на Словения Анже Логар се бе устремил към победа на първия тур на извънредните избори в неделя, но ще се изправи срещу лявоцентристкия си съперник на втори тур, сочат резултатите от частичното преброяване.

Анже Логар, кандидат за президент на Словения

Консерваторите в страната видяха във вота шанс да си върнат част от подкрепата след поражението си на парламентарните избори през април.

Широко разпространени бяха обаче очакванията, че нито един кандидат няма да получи необходимата за категорична победа 50-процентна подкрепа.

"Резултатите потвърдиха, че нашият лозунг "работим заедно за бъдещето" беше приветстван от гражданите", заяви 46-годишният Логар в първата си реакция на частичните резултати.

Избирателите в малката двумилионна планинска държава - членка на ЕС, в неделя избираха измежду седем кандидати, които се бореха за до голяма степен церемониалния пост.

Вторият тур ще се проведе през ноември.

При преброени 60 % от гласовете Логар, бивш външен министър от предишното консервативно правителство, спечели 33,75 % от гласовете.

Основният му съперник, бившият ръководител на словенския орган за защита на данните, независимият кандидат от левия център Наташа Пирц Мусар, получи 27% от гласовете.

Либералният министър-председател Роберт Голоб подкрепи депутата от Европейските социалдемократи Милан Брглез и призова левоцентристките партии да се обединят зад един кандидат.

55-годишният Брглез завърши на трето място с 15,7 % от гласовете.

По-късно днес Голоб заяви пред обществения телевизионен канал RTV Slovenija: "Ще подкрепим Пирц Мусар, защото споделяме общи ценности".

Политическият новак Голоб и неговата партия "Движение за свобода" спечелиха повече от една трета от гласовете на изборите на 24 април тази година след масови протести заради репресиите срещу гражданските свободи от страна на предишното правителство на Янез Янша.

Критиците обвиниха трикратния премиер Янша, че през последния си мандат е атакувал свободата на медиите и съдебната система и е подкопал върховенството на закона. По време на кампанията Янса не подкрепи публично Логар, който обеща да бъде президент, "обединяващ" хората от всички политически партии.

"Представих себе си и идеите си такива, каквито са: умерени, и кампанията ми ще остане такава", заяви Логар минути преди Янша да пристигне в щаба му, за да го поздрави тази вечер.

Пирц Мусар, която се надява да стане първата жена президент на Словения, по време на предизборната кампания се сблъска със силни нападки относно доходоносния бизнес на съпруга си в страната и чужбина.

Но 54-годишната жена получи подкрепата на първия президент на независима Словения, реформирания комунист Милан Кучан, който заяви, че е "време за жена президент"./БГНЕС, АФП

Любляна / Словения