Словакия забранява вноса на украинско зърно

Правителството на Словакия одобри днес забрана за внос на украинско зърно и други хранителни продукти, следвайки подобни стъпки на Полша и Унгария.


Износът на украинско зърно се осъществява транзитно през Европейския съюз за други държави, след като традиционните черноморски маршрути на разкъсваната от войната страна бяха блокирани от руската инвазия.

Но поради логистични проблеми зърното се натрупваше и понижаваше цените, което предизвика протести от страна на местните земеделски производители, които също така изразиха загриженост за безопасността на храните.

"Днес правителството одобри предложение за забрана на вноса на избрани селскостопански продукти и храни от Украйна", заяви пред журналисти министърът на земеделието Самуел Вълчан.

Той заяви, че забраната, която влиза в сила от сряда, има за цел да защити местния селскостопански сектор, както и здравето на потребителите.

Миналата седмица министерството съобщи, че е анализирало проба от украинско зърно и е открило "наличие на пестицид, който не е разрешен в ЕС и има отрицателно въздействие върху човешкото здраве".

Забраната ще се прилага за различни продукти, включително зърно, захар, плодове и зеленчуци, вино и мед.

Вълчан подчерта, че забраната няма да се прилага за украински продукти, които се превозват транзитно през Словакия до трети пазари.

В събота Полша и Унгария, които са членки на ЕС, забраниха вноса на зърно и други храни от Украйна. /БГНЕС