Следизборни оставки в БСП на Нинова и Свиленски (ВИДЕО) - обновена

Председателят на БСП Корнелия Нинова и шефът на предизборния щаб на партията Георги Свиленски подадоха оставки. Депутатите на левицата се връщат в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Корнелия Нинова и Георги Свиленски

Оставките идват след като на европейските избори в неделя БСП остана втора политическа сила след ГЕРБ. За резултата Нинова каза, че отговорността е на всички, но най-голямата тежест трябва да поеме лидерът на партията.

Тя подаде оставка, а на Пленума бе решено на 15 юни да се проведе Конгрес. След като Конгресът констатира оставката на Нинова, тя ще предложи свой заместник. Изборът на нов председател на столетницата ще бъде пряк, Корнелия Нинова даде заявка да се яви пред всички членове и симпатизанти на партията.

"Благодаря на всички гласували за БСП, на всички членове, симпатизанти и всички работили в кампанията", заяви Нинова пред медиите, след като подаде оставка.

"Искам да им дам кураж, защото въпреки загубата, БСП е единствената партия, която повишава гласовете си на тези евроизбори с 30 хил., единствената партия, която увеличава броя на евродепутатите си в Европа, в това състезание, където участват 25 социалистически и социалдемократически партии- ние сме на 5-то място. Имайте самочувствие и сили да продължим напред", каза още тя.

Нинова коментира, че въпреки това БСП е загубила изборите и смята, че отговорността трябва да е на всички. "Моята представа за морал и достойнство в политиката означава първият да поеме най-голямата отговорност. Затова днес, преди началото на Националния съвет, преди приемането на дневния ред, направих обръщение и подадох своята оставка пред НС и поисках свикване на конгреса на 15-ти юни", обясни лидерът на левицата.

По думите й, тъй като Конгресът е органът, който я е избрал, по устав, той трябва да констатира оставката и да я приеме.

"След 15-ти юни ще се приемат правилата за избор на председател пряко от цялата партия", каза още тя и допълни, че когато тези правила бъдат приети, кандидатите ще се явят на състезание пред цялата партия за избор на нов председател. "Когато това се случи, възнамерявам заедно с другите кандидати да се явя, скъпи членове и симпатизанти на БСП, пред вас за вашето доверие отново", заключи Корнелия Нинова.

ПГ на "БСП за България" се връща в парламента След повече от 6 часа заседание, Националният съвет на БСП гласува единодушно да предложи на ПГ на "БСП за България" да възстанови дейността си в Народното събрание. НС на БСП реши ПГ на "БСП за България" да внесе ново антикорупционно законодателство и промени в Закона за съдебната власт.

Решението Конгресът на БСП да се проведе на 15 юни беше прегласувано и решено, най-висшият форум на партията да се проведе на 16 юни. /БГНЕС