След 74 години ДС умря официално в Македония

За първи път от 1945 година в съседна Република Северна Македония вече не съществува зловещата държавна сигурност, която беше създадена по време на югославския диктатор Йосип Броз Тито в рамките на вътрешното министерство.

Агенцията за национална сигурност се оглавява от Виктор Димовски.

Вчера, 31 август, официално бе закрита Дирекцията за сигурност и контраразузнаване, която бе част от вътрешното министерство. От днес в страната съществува като самостоятелен орган, извън министерството, Агенцията за национална сигурност. Тя се оглавява от Виктор Димовски.

„Днес е исторически ден. Днес с право можем да кажем, че решаващият етап от реформата в сектора на сигурността у нас приключва и че Дирекцията за сигурност и контраразузнаване, с която в миналото е било злоупотребявано за индивидуални и групови интереси, най-накрая влиза в историята….. Днес започва нова ера в тази област. Агенцията за национална сигурност е независима агенция, извън Министерството на вътрешните работи, като част от завършването на реформата на системата за разузнаване на сигурността в Република Северна Македония“, обяви Димовски.

Агенцията за национална сигурност се оглавява от Виктор Димовски.

Той посочи, че в рамките на своята работа Агенцията ще се посвети на прилагането и провеждането на реформи в съответствие с европейските стандарти за сигурност. По този начин, категоричен е Димовски, ще допринесе за цялостния процес на интеграцията на страната ни в НАТО и ЕС като фактор за стабилност в региона.

Той подчерта, че процесът на реформиране на сектора за сигурност не приключва с деня, в който Агенцията за национална сигурност започва да действа.

„Реформата предполага концепция за развитие на непрекъснато надграждане на наличните възможности на системата за сигурност, и превръщането й в система, която може да се справи със съвременните заплахи и рискове за националната и международната сигурност. В този процес е изключително важно честността и професионалната почтеност на всеки член на Агенцията, който с репутацията си ще осигури подкрепата и доверието на гражданина като партньор в защитата на държавната сигурност“, посочва Димовски./ БГНЕС