Славов ще участва в заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“

Министърът на правосъдието Атанас Славов ще участва в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз „Правосъдие и вътрешни работи“, част „Правосъдие“, което е първото в рамките на белгийското председателство.


В дневния ред на министрите на правосъдието на ЕС е предвидено обсъждане на борбата с организираната престъпност, свързана с трафик на наркотици. Ефективното противодействие на организираната престъпност беше предмет на активни дискусии както по време на Шведското, така и по време на Испанското председателство на Съвета.

В тази връзка Белгийското председателство се застъпва за решителни и устойчиви европейски действия и се очаква да включи този въпрос в стратегическите приоритети за новия законодателен цикъл на ЕС (2024 - 2029 г.).

В белгийската столица днес министрите ще обменят мнения относно добавената стойност на мрежата от прокурори и съдии от държавите членки с практически опит за разбиване на престъпни мрежи, както и относно съдебното сътрудничество с трети държави, по-специално с юрисдикции, които не сътрудничат.

Ще бъдат дискутирани и усилията на предходните председателства на Съвета на ЕС за трайното включване на въпроса за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода и тяхното влияние върху взаимното доверие между държавите членки.

Председателството поставя на дискусия въпроси, свързани с възможностите за засилване на взаимното доверие между държавите в ЕС по отношение на изпълнението на присъдите и улесняването на съдебното сътрудничество за целите на изпълнението им. /БГНЕС