Славов ще проверява в МП дали Нотариуса е бил охраняват като защитено лице

В рамките на направеното изслушване разследващият журналист Николай Стайков изнесе данни, че Мартин Божанов - Нотариуса е бил със специален транспорт и охрана, каквато се предоставя на лица, които са защитени в рамките на наказателното производство. Поех институционален ангажимент да извърша проверки в рамките на Министерство на правосъдието дали е предоставена такава защита и да се изясни тази част от казуса.


Това заяви правосъдният министър Атанас Славов след заседанието на Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС), на което бяха изслушани изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, съдия Владислава Цариградска и разследващият журналист и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков във връзка с казуса Мартин Божанов - Нотариуса и разразилия се след убийството му скандал с т.нар. частен клуб за магистрати, предаде репортер на БГНЕС.

“Би било наистина доказателство за много висока степен на протекция и проникване на тази престъпна мрежа в органите на съда и прокуратурата, ако това точно лице е ползвало такава защита”, добави Славов. Той увери, че по отношение на двамата магистрати, които са били заплашвани, ще бъде задействана системата на Министерство на правосъдието, така че да бъде осигурена защита.

Според него проблемът в изпозлване на СРС-та срещу магистрати, но и като цяло е много сериозен. Славов коментира, че трябва да се подготвят законодателни промени, които да гарантират, че няма да се засяга независимостта на съдиите и прокурорите, когато СРС-та се изпозлват срещу тях. /БГНЕС