Слави Трифонов: Ще регистрираме нова партия - „Има такъв народ“

Телевизионният водещ Слави Трифонов ще регистрира нова партия, след като днес Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди отказа за регистрация на “Няма такава държава”, предаде репортер на БГНЕС.

Минути след оповестяването на решението на съда, шоуменът заяви, че новата партия ще се нарича „Има такъв народ“ и се подписа под поста си във Фейсбук като свободен гражданин със свободен дух.

"Днес Върховният касационен съд отказа регистрацията на партия „Няма такава държава“, защото използвала цветовете на българското знаме. Ами, добре. Това ли измислихте? Е, много сте умни, няма що! Така ли мислите, че ще ни спрете? С боички и с наименования? Важно е съдържанието, а не опаковката", заяви Слави Трифонов.

"Затова, ние, същите хора, със същите идеи, със същото съдържание и със същите намерения, ще регистрираме нова партия. С ново име и други цветове! Влизам в регистрация на партия, която ще се нарича „Има такъв народ“ и в логото си ще има съвсем други цветове. Чакам ви да видя какво ще измислите сега!", каза още Трифонов.

БГНЕС припомня, че делото пред ВКС е образувано по касационна жалба на председателя на политическата партия „Няма такава държава“ и по протест на Софийската градска прокуратура (СГП) срещу решението на Софийския градски съд (СГС), с което е отхвърлена молбата за вписване на партията в публичния регистър на политическите партии. Отказът е мотивиран с нарушаване на забраната по чл. 5, ал. 1, пр. 1 от Закона за политическите партии („политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България“).

Прието е, че символът на партията по начина на словесното му описание в Устава ú – „отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“, допълнително изяснен с негово графично изображение, не опровергава породеното от вида му съмнение, че е използвано националното знаме. Цялото решение на ВКС е публикувано в сайта на съда. /БГНЕС