Слави Трифонов: Лъжа е, че "Има такъв народ" са виновни да няма правителство

"Един призрак броди из българското публично пространство. Призракът на разочарованието", пише лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в личния си профил във Фейсбук днес, след като социологическите проучвания изведоха в заключенията си от септември, че ИТН носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет.

снимка/Има такъв народ.

"Различни социолози, политолози и хора с определени интереси обикалят телевизионните студия и се опитват да втълпят в съзнанието на хората нова теза, защото така им изнася. А тази теза се базира на лъжа, която в момента им е важно упорито да разпространяват. Твърдението, че “Има такъв народ” са виновни за това да няма правителство е лъжа", коментира Трифонов и добавя: "А дали хората са разочаровани и кой точно е разочарован - това, разбира се, не мога да кажа, защото разочарованието е емоция, емоцията е личен момент и никой човек не може да знае какво чувства друг човек".

По-рано днес "Тренд" оповести проучване, направено през септември, според което 43% от всички интервюирани смятат, че „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност, да няма правителство. Моментната електорална снимка сред деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, отрежда второ място на формацията на предстоящите избори или резултат от 17.5% подкрепа.

Ден по-рано "Алфа рисърч" обобщи в свое проучване, че най-много гласове на третите за годината парламентарни избори ще загуби именно партията на телевизионния водещ. Тя бележи спад от над 7%. Според "Алфа ристрч" "Има такъв народ" има вероятност да паднат до трета-четвърта позиция.

"Галъп" също представи данни от проучване, в което посочи „Има такъв народ“ като трета политическа сила на предстоящия вот с 15,5%.

Трифонов казва, че фактите са непоклатими. "На тях се базира логиката и най-важното - истината.

А истината е следната: Още като стартирахме политическия проект “Има такъв народ”, аз ясно и безапелационно заявих, че коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС няма да правим. Аз съм последователен човек и безусловно се придържам към това, което съм казал. Я си представете, ако партия “Има такъв народ” беше направила правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС - ей, тогава щеше да е разочарованието. Даже “разочарование” е меко казано. Така че подобна коалиция в последното Народно събрание беше невъзможна. Невъзможна е и в следващото Народно събрание.

Партиите, с подкрепата на които можеше да има правителство бяха “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!”.

“Има такъв народ” беше готова да направи правителство и да поеме цялата отговорност. Но тези партии заявиха, че няма да подкрепят наш кабинет. Сега вие ми кажете кой е виновен за това, че нямаше правителство.

“Има такъв народ” имаше 65 депутати, останалите партии - 175. Можеха да направят най-различни коалиции и на два пъти, според конституцията, да сформират правителство. Такива са фактите и всеки си избира дали ще вярва на фактите или на емоциите. Аз лично избирам фактите.

И, между другото, ще ви споделя нещо за разочарованието. Преди да се разочароваш, трябва да се очароваш. Така че не е лошо да внимаваш кой човек е очарователен. После може да страдаш", заявява Трифонов чрез поста си във Фейсбук. /БГНЕС